Pri budove Kongresu USA pristálo malé lietadlo

Pri budove amerického parlamentu vo Washingtone v stredu pristálo malé lietadlo. Pilota, ktorý bol jediným človekom na palube, polícia zadržala.

15.04.2015 20:45 , aktualizované: 21:42
debata (12)

Podľa denníka Tampa Bay Times stroj pilotoval istý poštár z Floridy, ktorý touto akciou chcel zviditeľniť kampaň proti existujúcemu politicko-finančnému systému. Ulice v okolí parlamentu polícia dočasne uzavrela.

Stroj, ktorý pri budove Kongresu pristál tzv. virnik, bol podobný vrtuľníku. Ten je rovnako ako vrtuľník vybavený rotorom, lieta ale na inom princípe.

„Mám lietadlo. Chystám sa ním letieť a nenásilne narušiť bezletovú zónu,“ uviedol 61-ročný poštár Dough Hughes prostredníctvom odkazu. Úrady zatiaľ nepotvrdili, že zadržaným je skutočne Hughes.

Plán pripravoval viac ako dva roky

Podľa všetkého muž vopred kontaktoval denník Tampa Bay Times, ktorý uviedol, že Hughes plán pripravoval viac ako dva roky. V rámci svojho protestu chcel odovzdať 535 listov pre všetkých 535 hlasujúcich členov Kongresu, teda zákonodarcom zo Senátu a Snemovne reprezentantov. Lietadlo Hughes dopravil z Floridy k americkej metropole po ceste. K sídlu Kongresu odštartoval zo zatiaľ neupresného miesta, ktoré je vzdialené hodinu letu od Washingtonu.

V okolí sídla Kongresu rovnako ako Bieleho domu a ďalších kľúčových inštitúcií vo Washingtone platí z bezpečnostných dôvodov bezletová zóna. Svojím činom preto Hughes riskoval, že bude zostrelený. Pred letom uviedol, že rozumný človek by niečo podobné nepodnikol. Po pristátí bol vyhlásený poplach. Sídlo Kongresu bolo uzavreté rovnako ako okolité ulice.

Lietadlo pomocou robotov preverili pyrotechnici, aby vylúčili, že v stroji nie sú uložené žiadne výbušniny. Predseda snemovne výboru pre vnútornú bezpečnosť Michael McCaul povedal, že lietadlo by bolo zostrelené, ak by sa ešte viac priblížilo k budove.

Podľa svedka, ktorý udalosť videl, bolo pristátie tvrdé. Na mieste už bol policajt s vytiahnutou zbraňou. „(Pilot) nevystúpil, kým ho k tomu policajti nevyzvali. Mal ruky nad hlavou,“ citovala AP svedka. Stredajší incident pri Kapitole, sídla Kongresu, je druhým za niekoľko málo dní. V sobotu sa pri budove odohrala samovražda zastrelením.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #lietadlo #Kongres USA