Bombardovanie povstalcov v Kolumbii bude pokračovať

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v stredu nariadil pokračovanie leteckých operácií proti ľavicovým povstalcom. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo pri ich útoku na západe krajiny zahynulo desať vládnych vojakov a ďalších 17 utrpelo zranenia, z toho štyria vážne.

16.04.2015 09:27
debata (1)

Santos vyhlásil, že tento čin neostane nepotrestaný. „Nariadil som ozbrojeným silám, aby zrušili zastavenie bombardovania táborov FARC,“ povedal prezident.

FARC označili incident za legitímny prípad sebaobrany v reakcii na ofenzívu vládnych síl a vyzvali vládu, aby „zachovala chladnú hlavu“. Hoci udalosť pravdepodobne neovplyvní mierové rokovania, ide o najvážnejšie porušenie od začiatku súčasného prímeria.

Útok sa odohral v stredu na úsvite v západnej provincii Cauca, kde majú Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) svoje základne. Stalo sa tak napriek štvormesačnému jednostrannému prímeriu, ktoré skupina oznámila v rámci mierových rozhovorov s vládou v Bogote.

Prímerie vyhlásili povstalci v decembri a aj Kolumbia v marci oznámila dočasné zastavenie bombardovania táborov FARC, pričom minulý týždeň ho v odpovedi na dodržiavanie prímeria predĺžila.

Povstalci z FARC bojujú proti vládnym silám už takmer 50 rokov a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia FARC považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel. Konflikt si od roku 1964 vyžiadal okolo 220 000 mŕtvych, najmä civilistov.

Obe strany sú zapojené do mierových rokovaní na Kube od novembra 2012 s cieľom ukončiť dlhodobý konflikt. Zatiaľ sa im podarilo dosiahnuť čiastkové dohody, napríklad o pozemkovej reforme, účasti povstalcov na politike ako aj na zastavení obchodovania s drogami.

Momentálne sa rokovania zameriavajú na demobilizáciu povstalcov, odmínovanie oblastí a na platby odškodného obetiam konfliktu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #kolumbia #Santos