'Žaludný kráľ' Dúrí je opäť mŕtvy

Zvrhnutý a popravený iracký prezident Saddám Husajn prišiel niekoľkokrát o svoju "pravú ruku" Izzata Ibrahíma Dúrího (72). Najnovšie koncom minulého týždňa, keď iracké úrady oznámili jeho smrť.

20.04.2015 07:59
Izzat Ibráhím ad-Dúrí Foto: ,
Izzat Ibrahím Dúrí, niekdajšia pravá ruka irackého prezidenta Saddáma Husajna, bol žaludným kráľom v balíčku kariet, na ktorých americká armáda zobrazila najhľadanejších exponentov zvrhnutého režimu.
debata (1)

„Je to obrovské víťazstvo pre všetkých, ktorí sa zúčastnili na operácii,“ cituje Reuters z vyhlásenia guvernéra provincie Raída Džubúrího. Viacerí pozorovatelia však pripomínajú, že kým neukážu telo muža čísla 2 bývalého režimu a šestky na americkom 55-člennom zozname hľadaných Iračanov (v symbolickom balíčku kariet bol žaludným kráľom), tak nie je nič isté. Vychádzajú pritom zo skutočnosti, že Dúrí, na hlavu ktorého bola vypísaná odmena 10 miliónov dolárov, „zomrel“ už v roku 2005. O rok neskôr však poskytol rozhovor týždenníku Time…

Panarabský televízny kanál Al Arabíja ukázal fotografiu mŕtveho muža, ktorým má byť spomínaný vari najnebezpečnejší politik z čias vládnutia Saddáma Husajna. Podľa predstaviteľa niekdajšej vládnej strany Baas ide o podvrh a Dúrí, ktorý mal už v roku 1988 vysokú funkciu vo výbore kontrolujúcom Kurdmi obývaný sever, je stále na žive.

Práve Dúrí sa v spomínanom roku podieľal na chemickom útoku proti Kurdom; v Halabdži ich zavraždili okolo 5-tisíc. V januári 1991 Kurdov varoval, aby „nerobili problémy“, pretože inak môžu zažiť ďalšiu Halabdžu. Patril medzi posledných pamätníkov prevratu, po ktorom sa v roku 1968 dostala k moci strana Baas. Jeho hlavný prínos spočíval v tom, že stál na čele mocného klanu al-Dúrí a držal ho bokom od mocenských hier.

„Púštna líška“, ako Dúrího prezývali pre jeho ryšavé vlasy i prefíkanosť, to dotiahol až na post podpredsedu Rady revolučného velenia. Pochádzal rovnako ako Saddám z Tikrítu a s irackým diktátorom ho spája aj rodinné puto – jeho dcéra sa vydala za diktátorovho, dnes už mŕtveho syna Udaja.

Dúrí vynikal svojou krutosťou. Osobne dohliadal na hromadné mimosúdne popravy. Raz v jeho prítomnosti zastrelili 170 odporcov režimu.

V roku 1990 Dúrí rokoval s Kuvajťanmi a iba dve hodiny po jeho návrate do Bagdadu Irak vojensky obsadil južného suseda. Bol to Dúrí, kto na rokovaní Organizácie islamskej konferencie na chvíľu odhalil svoju tvár. Keď si počas prejavu všimol, že jeho slová potichu komentuje podpredseda kuvajtskej vlády Muhammad Chálid Sabah, nediplomaticky sa naňho rozkričal: „Ty niktoš, sluha a opičiak… Zavri si papuľu!“

Od pádu Saddámovho režimu sa Dúrí neskrýval na rovnakom mieste ako Saddám. Po porážke Saddámovho režimu, keď v Iraku rozpustili armádu a zakázali stranu Baas, mnohí dovtedy silní a vplyvní politici i radoví členovia strany prešli do ilegality. Z Dúrího sa podľa viacerých zdrojov stal jeden z vodcov hnutia Islamský štát v Iraku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Saddám Husajn #Izzat Ibráhím ad-Dúrí