Európsky popolník vyháňa fajčenie z podnikov

Keď príde reč na cigarety, hovorieva sa o niekom, že fajčí ako Turek. Rovnako by sa však dalo použiť aj prirovnanie, že bojuje za tabak ako Rakúšan.

20.04.2015 09:01
fajčenie Foto: ,
Kto bude chcieť fajčiť, musí vyjsť z podniku. Rakúska vláda presadzuje zákaz fajčenia vo všetkých reštauráciách a baroch. Opatrenie by malo začať platiť od mája 2018. /Ilustračné foto./
debata (5)

Na spresnenie, ako majiteľ reštaurácie či baru. V Rakúsku sa zdvihla silná vlna odporu proti plánu zakázať fajčenie vo všetkých podnikoch, kde sa podáva jedlo a nápoje. Podnikatelia dôrazne nesúhlasia s vládou, ktorá chce posilniť ochranu zdravia s platnosťou od mája 2018.

Štát zdôrazňuje, že pripravený návrh zákona je logické opatrenie. „Nová podoba zákazu fajčenia bude znamenať historický príspevok k zlepšeniu zdravia ľudí,“ povedala ministerka zdravotníctva Sabine Oberhauserová. Znížila by sa spotreba cigariet a tiež by to pomohlo nefajčiarom, ktorí sedia v zadymených priestoroch. Štát si veľmi dobre uvedomuje dôležitosť boja proti tabaku. Veď v Rakúsku si zapáli polovica mužov a tretina žien. K vysokému počtu fajčiarov zjavne vedie aj to, že tabakové výrobky sú môžu kúpiť už 16-ročné osoby.

Majitelia reštaurácií a barov vidia chystanú zmenu úplne opačne. Tvrdia, že ak parlament schváli vládny návrh zákona, bude to znamenať neprípustný zásah do slobodného podnikania. Zatiaľ spísali petíciu proti sprísnenému zákazu fajčenia, pod ktorú zohnali už 300-tisíc podpisov. V prípade, že s protestnou akciou neuspejú, obrátia sa na ústavný súd.

Zväz podnikateľov, ktorí prevádzkujú reštaurácie a bary, sa nazdáva, že doterajšie obmedzenie fajčenia je dostatočné. „Zákon z roku 2009 pripúšťa oddelené fajčiarske a nefajčiarske priestory. Prestavba podnikov stála celkovo 150 miliónov eur,“ podotkol šéf zväzu Helmut Hinterleitner.

Podnikatelia napísali nielen petíciu, koncom tohto mesiaca plánujú usporiadať demonštráciu pred parlamentom. „Je to neuveriteľný návrh zákona… Rakúšania si predsa radi zapália, keď pijú kávu,“ zdôraznil Elzin Nicevic, majiteľ jedného viedenského podniku.

Vláda prízvukuje, že si uvedomuje očakávané ekonomické ťažkosti vlastníkov reštaurácií a barov, a preto sa im snaží vyjsť v ústrety. Tým, čo sa v predstihu prispôsobia zákazu už od budúceho roka, sľubuje daňové úľavy. Lenže reakcia je taká, že podnikatelia trvajú na nulovej zmene pravidiel.

Ťaženie proti tabaku je však opodstatnené, ako naznačili noviny Wiener Zeitung: „Rakúsko býva označované za európsky popolník.“ Dokonca aj tuhí fajčiari zo zahraničia sú prekvapení, keď sa ocitnú v oblakoch dymu, ktorý sa vznáša nad hosťami barov a krčiem.

O znepokojujúcom tabakom trende v Rakúsku napísal aj odborný časopis Lancet: „Podľa posledného prieskumu Eurobarometra patrí Rakúsko k členským štátom EÚ s najvyšším počtom fajčiarov. Je ich o 5 percent viac, ako je priemer v únii. Zaznamenaný je pritom extrémny nárast ľudí holdujúcich tabaku vo vekovej skupine 18 až 28 rokov.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #fajčenie #cigarety