WHO priznala vážne pochybenia pri zvládaní epidémie eboly

Vedenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) priznalo, že niekoľkokrát vážne pochybilo pri zvládaní epidémie vírusového ochorenia ebola v západnej Afrike, ktorá vypukla pred rokom.

20.04.2015 09:53
debata

O vyhlásení, za ktorým stojí šéfka organizácie Margaret Chanová, jej zástupca a ďalší vedúci pracovníci, informovala agentúra Reuters. WHO v dokumente okrem iného píše o nedostatočne rýchlej reakcii na šírenie choroby, chybách v koordinácii a v komunikácii.

„Dostali sme lekciu pokory. Zistili sme, že staré choroby môžu v novom kontexte prekvapiť,“ stojí vo vyhlásení. „Vzali sme si k srdcu kritiku organizácie, ktorá nám okrem iného vyčítala, že prvá reakcia WHO bola pomalá a nedostatočná, že sme svet dosť dôrazne nevarovali,“ píše sa v ňom ďalej.

V odborných kruhoch zaznievali už vlani kritické hlasy, podľa ktorých WHO s vyhlásením medzinárodného poplachu kvôli ebole príliš dlho otáľala. To vraj mohlo byť jedným z dôvodov, prečo sa potom epidémia krvácavej horúčky toľko rozšírila a prečo sa ju nedarilo zastaviť.

Ebolou sa v západnej Afrike nakazilo vyše 25 000 ľudí, viac ako 10 000 z nich chorobe podľahlo. Drvivá väčšina obetí bola zaznamenaná v troch štátoch – Sierra Leone, Libérii a Guinei. Teraz sa už choroba toľko nešíri, odstránená ale nie je.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #ebola