Ukrajinské jednotky ostreľovali predmestie Mariupoľu, tvrdia Rusi

Za posledných 24 hodín dopadlo na obec Šyrokyne na mariupoľskom predmestí 410 delostreleckých granátov, paľba bola vedená z pozícií ukrajinských provládnych dobrovoľníckych síl.

20.04.2015 10:43
Ukrajina, vojak Foto: ,
Ukrajinský vojak stráži pozorovateľov OBSE v blízkosti dediny Šyrokyne na východe Ukrajiny.
debata (62)

Vyhlásil to ruský generál Alexander Lencov, ktorý sprostredkováva rokovania medzi proruskými separatistami a Kyjevom, napísala agentúra TASS. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá sleduje dodržiavanie prímeria na Donbasu, zatiaľ o žiadnom ostreľovaní neinformovala.

„Zaznamenali sme 410 vybuchnutých granátov, ktoré boli vypálené z ukrajinských pozícií,“ povedal Lencov tlačovej agentúre doneckých povstalcov. „Po odchode OBSE vypuklo ťažké ostreľovanie z guľometov, nasledovala paľba z mínometov a nakoniec z diel,“ dodal s tým, že tak vyvrcholilo obrovské napätie, ktoré v mieste medzi znepriatelenými stranami panuje.

Podľa Lencova bola paľba vedená z južných pozícií, kde údajne pôsobí ukrajinský dobrovoľnícky prápor Azov. Ten má vraj za vyhrotenú situáciu zodpovednosť. „Zo západného smeru, kde sú jednotky ukrajinskej armády, k útokom v podstate nedochádza,“ povedal.

OBSE sa zatiaľ k údajnému delostreleckému incidentu nevyjadrila. V pondelok ráno na Twitteri iba uviedla, že jej pozorovatelia sa v nedeľu už po siedmy deň v rade dostali na kontrolu do Šyrokyne. Cez víkend OBSE informovala, že na tomto mariupoľskom predmestí je prímerie dodržiavané.

Lencov na Ukrajine pôsobí v spoločnom kontrolnom a koordinačnom stredisku (JCCC), v ktorom sú zastúpené Moskva a Kyjev. JCCC je bilaterálnou iniciatívou Ukrajiny a Ruska, ktorá pracuje súbežne s pozorovateľskou misiou OBSE.

Na Donbase boje napriek vyhlásenému pokoju zbraní neutíchajú. Z porušovania prímeria sa vzájomne obviňujú obe strany.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Mariupol