V Egypte odsúdili na smrť 22 členov Moslimského bratstva

Egyptský súd odsúdil na smrť 22 členov zakázanej organizácie Moslimské bratstvo v súvislosti s útokom z roku 2013 na policajnú stanicu v dedine Kirdása neďaleko Káhiry, pri ktorom zahynul jeden policajt.

20.04.2015 22:15
Moslimské bratstvo, Egypt, trest smrti Foto: ,
Jeden z členov Moslimského bratstva, ktorí si pred súdom vypočuli rozsudky o treste smrti.
debata

Útok bol súčasťou vlny násilia, ktorá sa prehnala krajinou v roku 2013 po zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího armádou.

Obžalovaní boli odsúdení na základe obvinení z vraždy, pokusu o vraždu, nepovoleného držania strelných zbraní, vandalizmu, ničenia verejného majetku a ďalších obvinení v súvislosti s útokom. Deväť z nich bolo odsúdených v neprítomnosti. Jedným z pondelňajších odsúdených bola aj mladistvá osoba, ktorej však súd vymeral 10-ročný trest. Obhajca všetkých odsúdených uviedol, že sa proti rozsudku odvolá.

Egyptské súdy od roku 2013 uväznili a na smrť odsúdili už stovky členov dnes zakázaného hnutia Moslimské bratstvo, ktoré podľa vlády predstavuje pre krajinu „hlavnú bezpečnostnú hrozbu“. Hromadným zatýkaním a následnými procesmi si tiež vyslúžili kritiku medzinárodného spoločenstva. Samotné hnutie tvrdí, že násilie neospravedlňuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo #trest smrti