Pašeráci: Prísnejšia kontrola znamená väčšie zisky

Balík opatrení pripravila EÚ v snahe vyriešiť krízu s nelegálnymi emigrantmi smerujúcimi hlavne z Afriky do Európy cez Stredozemné more. Návrh ráta o. i. so zvýšením právomoci ozbrojených síl, ktoré by mohli ničiť plavidlá pašerákov zarábajúcich na preprave migrantov.

22.04.2015 09:00
rodos, stroskotanie, loď Foto:
Po pondelkovom stroskotaní pomáha člen záchranného tímu východne od gréckeho ostrova Rodos ilegálnej imigrantke.
debata (4)

Zatiaľ však talianske úrady zadržali tuniského kapitána a sýrskeho člena posádky lode, pri potopení ktorej zahynulo počas víkendu až 900 utečencov plaviacich sa z Líbye k sicílskym brehom. Ako informoval asistent prokurátora Rocco Liguori, oboch obvinili z napomáhania nelegálnej imigrácii, kapitán okrem toho čelí aj obvineniu z mnohonásobného zabitia.

Dvoch pašerákov zatkla aj grécka polícia na ostrove Rodos po stroskotaní dreveného plavidla, ktoré narazilo na skalu a potopilo sa. Rastúcou vlnou ilegálnych migrantov sa vo štvrtok bude zaoberať aj mimoriadny summit EÚ. Bude rokovať aj o desaťbodovom návrhu, ktorý vznikol na pondelkovom rokovaní ministrov zahraničných vecí európskej "dvadsaťosmičky“.

„Návrh je energickou reakciou únie na pokračujúcu tragédiu v Stredomorí,“ cituje talianska agentúra ANSA Federicu Mogheriniovú, vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Viaceré zdroje informujú o pozadí „konvojov smrti“. Napríklad BBC spomína mestečko Zarzis na juhovýchode Tuniska, ležiace v blízkosti ostrova Džerba.

„V lete je plné európskych turistov, ktorí si tu užívajú slnko Stredozemného mora. Malý prístav však patrí k tým, z ktorých mieria tisíce ľudí opačným smerom – do Európy,“ informuje BBC. Tu sa Afričania menia na utečencov. Za stovky či tisíce eur alebo dolárov smerujú do dvoch destinácií – na Sicíliou alebo na Maltu. Aj v Líbyi, Egypte a v Turecku sú tiež miesta podobné prístavu Zarzis.

Ani námorníctvo pri európskych brehoch nedokáže zastaviť pašerácke lode. Nedokážu to ani Tunisania, ktorí majú s Talianskom dokonca dohodu podpísanú pred štyrmi rokmi. Podľa nej majú lepšie monitorovať pobrežné vody a zasahovať proti pašerákom ešte pri africkom pobreží.

Podľa BBC pašeráci vytvorili prepracovanú sieť, ktorá doteraz funguje lepšie ako akékoľvek opatrenia a štruktúry EÚ. Podľa jedného sýrskeho utečenca gangy v Turecku ponúkajú svoje služby aj na Facebooku.

„Hovoril som s niektorými a smiali sa pri predstave, že Európa môže čosi také zastaviť. Ak sa vraj o to pokúsi, napríklad viac uzavrie hranice, tak zvýšia ceny a budú ešte viac zarábať,“ povedal BBC Andrea Di Nicola, taliansky odborník, podľa ktorého siete obchodníkov s ľuďmi sú „najtvrdšími cestovnými agentúrami na svete“.

Návrh na riešenie migrácie v Stredomorí

  • 1. Posilnenie spoločných operácií, zdvojnásobenie finančných zdrojov a počtu prostriedkov na vyhľadávanie a záchranné operácie.
  • 2. Systematické chytanie a ničenie plavidiel pašerákov.
  • 3. Pravidelná výmena informácií medzi agentúrami Europol, Frontex, EASO o spôsobe práce pašerákov, ich trestaní a sledovaní ich finančných zdrojov.
  • 4. EASO pošle odborníkov do Talianska a Grécka, ktorí budú spoločne vybavovať žiadosti o azyl.
  • 5. Odoberanie odtlačkov prstov.
  • 6. Zváženie možnosti mechanizmu núdzového premiestňovania.
  • 7. Celoeurópsky dobrovoľný pilotný projekt presídľovania s 5-tisíc miestami pre osoby, ktoré potrebujú pomoc.
  • 8. Program návratu nelegálnych migrantov z členských krajín na hraniciach EÚ. Koordinátor Frontex.
  • 9. Väčšia angažovanosť krajín susediacich s Líbyou prostredníctvom spoločného úsilia EK a Európskej diplomatickej služby, posilnenie iniciatív v Nigeri.
  • 10. Rozmiestnenie styčných úradníkov pre emigráciu v kľúčových tretích krajinách tak, aby mohli zbierať informácie o migračných tokoch a posilniť úlohu zastúpenia EÚ.

ZDROJ: EURÓPSKA KOMISIA

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #pašeráci #imigranti