Vyslanec OSN pre Sýriu žiada mierové rokovania v Ženeve

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura pozval zástupcov sýrskej vlády a opozície na oddelené mierové rokovania, ktoré plánuje začať v priebehu mája v Ženeve.

24.04.2015 17:54
debata (1)

Hovorca organizácie Ahmad Fauzí na piatkovom tlačovom brífingu informoval, že zámerom je „striedme“ vyjednávanie s hlavnými účastníkmi sýrskej krízy, ktoré by malo trvať štyri až šesť týždňov. Na záver sa podľa neho neočakáva „žiadne veľké stretnutie“ ani „žiadne fanfáry“.

Dodal, že na rokovaniach budú zastúpené významné mocnosti a regionálni hráči, a napriek neprítomnosti povstaleckých skupín Islamský štát a Džabhat an-Nusra, ktoré zaraďujú medzi teroristické organizácie, by mali byť niektorí z účastníkov schopní s nimi komunikovať.

De Mistura bude o vývoji sýrskej krízy ešte v piatok informovať na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Podľa hovorcu osobitný vyslanec dúfa, že generálnemu tajomníkovi organizácie Panovi Ki-munovi bude môcť podať správu do 30. júna, čo je tretie výročie vydania takzvaného Ženevského komuniké – dokumentu z dielne ministrov zahraničných vecí mocností, ktorí v ňom vytýčili prvky mierového procesu.

Niektorí diplomati sa však v súkromí vyjadrujú skepticky o nádeji De Misturu na dosiahnutie úspechu. Rusko naproti tomu dúfa, že rokovania povedú k vytvoreniu jednotného frontu proti sunnitským extrémistom z Islamského štátu, ktorí naďalej ovládajú veľké časti Sýrie a susedného Iraku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #mierové rokovania