Alžírčan podozrivý z prípravy atentátu vo Francúzsku sa priznal

Zadržaný Alžírčan podozrivý z prípravy atentátu vo Francúzsku a vraždy ženy sa priznal ku všetkým činom, ktoré sú mu kladené za vinu. Podľa agentúry AFP to oznámil jeden z jeho advokátov Matthieu de Vallois.

24.04.2015 22:37
debata (2)

Muž bol zadržaný náhodou, keď sa nechtiac strelil do nohy a upozornil tak na seba políciu.

Francúzsky premiér Manuel Valls vo štvrtok oznámil, že francúzska polícia od krvavých januárových útokov troch islamistov v Paríži zmarila päť atentátov, ktoré v posledných mesiacoch chystali teroristi vo Francúzsku.

V tej súvislosti bol zatknutý aj 24 ročný Alžírčan Sid Ahmad Ghlam, ktorý neďaleko Paríža zabil ženu počas prípravy atentátov na jeden alebo dva kostoly. Muž zadržaný v nedeľu a obvinený v piatok večer. Hlavné obvinenie sa týka vraždy v súvislosti s teroristickým sprisahaním.

Medzi piatimi chystanými atentátmi, ktorým sa podarilo zabrániť, je aj ten, ktorého terčom mal cez víkend byť najmenej jeden kostol v obci Villejuif na južnom predmestí Paríža, uviedol vo štvrtok Valls. Bol napojený na jedného islamistov v Sýrii, ktorý mu asi dal pokyn k útoku, spresnil Valls.

Alžírčan, ktorý roky žil a študoval výpočtovú techniku ​​v Paríži, bol od vlaňajška na zozname podozrivých osôb, napriek tomu si dokázal zaobstarať viac strelných zbraní a chystať atentát. Tajné služby sa o neho začali zaujímať v roku 2014 po tom, čo zvažoval cestu do Sýrie s cieľom pomáhať bojovníkom Islamského štátu. Polícia sa domnieva, že mal najmenej dvoch komplicov.

Vo Francúzsku platia zvýšené bezpečnostné opatrenia predovšetkým od tohtoročného januára, keď tri francúzski islamisti zavraždili v Paríži 17 ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #atentát #priznanie #podozrivý