Japonsko zatklo muža, ktorý poslal rádioaktívny dron premiérovi

Japonské úrady zadržali v piatok muža, ktorý nechal pristáť na streche úradu premiéra Šinzóa Abeho bezpilotné lietadlo s výstražným symbolom označujúcim rádioaktívny materiál.

25.04.2015 08:12
debata (1)

Testy preukázali nepatrné množstvo radiácie.

Podľa agentúry AP páchateľom je nezamestnaný štyridsiatnik Jasuo Jamamoto, ktorý žije v prefektúre Fukui na západe krajiny. Mužovi, ktorý sa sám prihlásil na polícii, hrozia až tri roky väzenia alebo pokuta 500 000 jenov.

Jamamoto svoj čin zdôvodnil odporom k jadrovej energii. Vykonal ho pred tromi dňami, v deň, keď súd v prefektúre Kagošima zamietol žiadosť občanov zablokovať z bezpečnostných dôvodov obnovu prevádzky jadrovej elektrárne Sendai.

Súd tak podporil snahu Abeho vlády reštartovať postupne japonské atómové elektrárne, ktoré boli uzavreté po nešťastí v atómovej elektrárni Fukušima po zemetrasení a cunami z roku 2011.

Sendai má byť prvou japonskou jadrovou elektrárňou, ktorá má byť v režime nových bezpečnostných opatrení opäť uvedená do prevádzky. Reaktory, nachádzajúci sa na pobreží prefektúry Kagošima na juhozápade Japonska, by mali začať činnosť už v júni.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #premiér #dron