Úrad EÚ zatkol 26 obchodníkov s konským mäsom

Európsky úrad Eurojust zasiahol proti sieti obchodníkov s konským mäsom a v siedmich krajinách zatkol 26 ľudí.

25.04.2015 16:16
debata

Podľa policajných orgánov sa zadržaní podieľali na tom, že sa v rokoch 2010 až 2013 dostalo k zákazníkom potenciálne nevyhovujúce mäso z celkom 4 700 zvierat, ktoré nebolo určené na konzumáciu.

Organizátorom výnosných obchodov bol Belgičan, ktorý spolupracoval s ďalšími sprostredkovateľmi vo Francúzsku, Nemecku, Írsku, Luxembursku, Holandsku a Británii, uviedol v sobotu Eurojust na svojich internetových stránkach.

Eurojust (Jednotka Európskej únie pre justičnú spoluprácu) odhalil, že obchodníci falšovali veterinárne doklady koní, čo vo výsledku znamenalo, že speňažili aj mäso tých zvierat, ktoré neboli určené na konzumáciu. Ich mäso mohlo byť zdraviu škodlivé.

Vyšetrovanie sa začalo v roku 2012, nesúviselo s ďalšou aférou týkajúcou sa konského mäsa, ktorú Európa zažila v roku 2013. Vtedy sa konská DNA našla v mrazených mletých výrobkoch predávaných v supermarketoch v Írsku a Británii. Výrobky boli označené ako hovädzie.

Neskôr sa ukázalo, že do podvodov s konským mäsom boli zapletené bitúnky a obchodníci s mäsom od Rumunska až po Holandsko. Výrobcovia nahradzovali lacnejším konským to drahšie mäso.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #mäso #kôň #aféra #odhalenie priekupníkov #zatýkanie