Vláda v Nepále situáciu nezvláda, ľudia sa búria

Nepálski oficiálni predstavitelia priznali, že v prvej reakcii na ničivé zemetrasenie urobili chyby. Otrasy o sile 7,9 stupňa, ktoré oblasť zasiahli v sobotu, si podľa najnovšej bilancie vyžiadali v Nepále najmenej 5093 obetí a takmer 10 000 zranených.

29.04.2015 12:56
Nepál, zemetrasenie, protest Foto: ,
Nepálčania zablokovali dopravu na protest proti pomalej reakcii vlády na zemetrasenie.
debata (3)

K mnohým z tých, ktorí prežili v odľahlých dedinách a mestách, sa stále nedostala pomoc. V metropole Káthmandú policajti prišli do stretu s ľuďmi, ktorí netrpezlivo čakajú na hlavnej autobusovej stanici na spoje mieriace preč z mesta. Policajti tiež zadržali takmer 30 osôb pre podozrenie z rabovania.

Policajt Rádž Šarma podľa agentúry AP uviedol, že 27 ľudí bolo zatknutých, pretože údajne vykrádali domy, ktoré ich majitelia po sobotňajšom zemetrasení a následných otrasoch pôdy opustili. V obavách z následných otrasov strávili mnohí Nepálčania už štvrtú noc pod holým nebom. Ďalší štyria ľudia boli podľa Šarmu zatknutí, lebo vraj na sociálnych sieťach a prostredníctvom textových správ šírili poplašné správy o hroziacom ďalšom mohutnom zemetrasení.

Na hlavnej autobusovej stanici v Káthmandú sa pred svitaním zhromaždili tisíce ľudí po tom, čo vláda sľúbila, že zabezpečí zadarmo mimoriadne spoje. Keď ale žiadne mimoriadne autobusy pristavené neboli, zmocnilo sa davu rozhorčenie a došlo k potýčkam medzi nespokojencami a príslušníkmi poriadkovej polície. Tí boli na miesto privolaní, aby zasiahli proti cestujúcim, ktorí sa snažili vopchať do preplnených autobusov bežných liniek.

„Čakáme tu od svitania. Povedali nám, že príde 250 autobusov, ale žiadny sme nevideli,“ sťažoval si 25 ročný študent Kisoro Kavre. „Chceme sa rýchlo dostať domov, aby sme zistili, či sú naše rodiny v poriadku. Myslím si, že vláda situáciu nezvláda,“ dodal.

Na inom mieste v Káthmandu zablokovalo asi 200 ľudí dopravu na protest proti pomalému tempu dodávok humanitárnej pomoci. Tiež títo protestujúci prišli do stretu s políciou. „Máme hlad, nemáme čo piť. Nemôžeme spať. Mám sedemročné dieťa, ktoré musí nocovať vonku. Je zima a veľa ľudí ochorelo na zápal pľúc,“ posťažoval sa jeden z demonštrantov a obvinil vládu, že nevyvíja dostatočné úsilie.

Zatiaľ čo distribúcia humanitárnej pomoci v údolí Káthmandú pokračuje, do odľahlých oblastí v blízkosti epicentra zemetrasenia, ako je okres Gurkha, sa dostávajú prvé zásielky pomoci až teraz. Miestní obyvatelia sú zúfalí.

V okrese Gurkha, ktorý je jedným z najhoršie postihnutých regiónov vôbec, sa dnes vydesení vidiečania vrhali s natiahnutými pažami k helikoptére indickej armády a prosili o potraviny a vodu. „Od zemetrasenia sme nejedli. Náš život sa úplne zmenil, nezostalo nám vôbec nič,“ povedala agentúre AFP Síta Gurungová a ukázala na trosky svojho domu v dedine Lapu. Ľudia tiež úpenlivo prosia posádky vrtuľníkov dopravujúcich pomoc, aby ich evakuovali do bezpečia.

Zatiaľ čo mnoho dedín v Nepále na pomoc stále ešte čaká, v Káthmandu sa život začína pomaly vracať k normálu. V stredu na niekoľko hodín otvorili banky a doplnili hotovosť do bankomatov. Znovu bol sprevádzkovaný napríklad tiež zeleninový trh.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál