Spia v blate, nemajú jedlo ani stany. Nepálčania zúfalo čakajú na pomoc

Z nepálskej dedinky Paslang nezostalo nič len obrovská kopa rozbitých červených tehál a množstvo blata a prachu. Jedna z týchto kôp bol kedysi domov Kumára Thapu.

29.04.2015 18:30
Nepál, zemetrasenie, Paslang Foto: ,
Kumár Thapa prišiel pri zemetrasení o svoju tehotnú manželku.
debata

Kumárova tehotná manželka počas sobotňajšieho zemetrasenia v poslednom okamihu stihla vystrčiť z domu do bezpečia ich päťročnú dcéru, sama to však už nestihla. Steny sa zrútili a pochovali jej telo.

Thapa a ďalší obyvatelia tejto chudobnej horskej dedinky, ktorá sa nachádza v blízkosti epicentra zemetrasenia, sa ani v utorok nedočkali vládnej pomoci, ktorá by im zabezpečila najnutnejšie potraviny a stany. „Keď som prišiel domov, nezostalo tam nič. Všetko bolo zničené. A manželka – bola mŕtva,“ smúti Thapa, ktorý slúži v nepálskej armáde.

Kumár Thapa prišiel pri zemetrasení o svoju...
Ľudia v troskách domov hľadajú potraviny, ktoré...
+9Ľudia v troskách hľadajú potraviny, o ktoré sa...

Thapa dostal voľno, by mohol držať smútok. Je tak jedným z mála nepálskych vojakov, ktorého nenasadili do rozsiahlej armádnej záchrannej a pátracej operácie na postihnutých územiach. Namiesto smútku však v ňom prevláda najmä hnev.

„Pomoc dostávam jedine od ostatných dedinčanov, ktorí tiež stratili domovy. Od vlády nedostávame vôbec nič,“ hnevá sa Tapa. „Prišiel sem nejaký úradník, urobil si fotky, a zase odišiel,“ dodal Thapa s tým, že ani od tohto úradníka sa dedina s 300 ľuďmi, ktorá leží severozápadne od Káthmandu, sa žiadnej pomoci nedočkala.

Obyvatelia Paslangu prišli o svoje domovy, noci... Foto: SITA/AP, Wally Santana
Nepál, zemetrasenie, Paslang Obyvatelia Paslangu prišli o svoje domovy, noci trávia vonku na blate.

„Som rozčúlený, ale čo môžem robiť? Ja tiež pracujem pre vládu. Šiel som sa spýtať na polícii, či by sem mohli poslať aspoň pár mužov, aby nám pomohli dostať z ruín veci, ktoré by sa dali ešte použiť, ale vraj nemajú tam koho poslať,“ vyhlásil Thapa.

Paslang, v ktorom pri zemetrasení zahynuli traja ľudia, sa nachádza len tri kilometre od okresného mesta Gurkha, odkiaľ sú riadené záchranné operácie pre celý región. Obyvatelia Paslangu ale nemajú tušenia, kedy k nim pomoc dorazí. V noci obyvatelia ležia v blate vonku a spoločne sa tlačia k sebe, sužovaní dažďom, zimou a komármi.

Obyvatelia nedostali od vlády potraviny ani... Foto: Reuters, ATHIT PERAWONGMETHA
Nepál, zemetrasenie, Paslang Obyvatelia nedostali od vlády potraviny ani stany, v ktorých by sa mohli dočasne uchýliť.

Delia sa spolu o každučký kúsok jedla, ktorý sa im podarí vytiahnuť zo zničených domov, aj keď je to len pár strúčikov cesnaku či včelí plast.

Niektorí ľudia z Paslangu videli, ako im nad hlavami preletel vrtuľník, ktorý viezol vrecia so zásobami do odľahlých regiónov, do ktorých sa dá dostať jedine vzdušnou cestou, ale u nich nepristál. Radosť tak v dedine vyvolal len príchod nejakého „dobrého človeka zo zahraničnej charitatívnej organizácie“, ktorý sem v utorok doniesol generátor. Desiatky dedinčanov sa okolo neho hneď zhromaždili, aby si dobili mobilné telefóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál