Nepálčan, čo prežil 82 hodín pod troskami, pil moč

Sobotňajšie zemetrasenie v Nepále si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo prinajmenšom 5 093 obetí a takmer 10-tisíc zranených.

30.04.2015 09:24
Nepál, Riši Khanal Foto: ,
Riši Khanal.
debata

Vláda v Káthmandu, ktorá v stredu priznala, že v prvej reakcii na pohromu sa dopustila chýb, pripúšťa, že počet mŕtvych dosiahne až 10-tisíc. Káthmandučan Riši Khanal medzi nimi vďaka francúzskym záchranárom nebude.

Dvadsaťosemročný muž prečkal pod troskami budovy 82 hodín. Záchranári ho zo sutín vyslobodili v čase, keď už strácal nádej, že prežije.

Khanal práve dojedal obed v jednom z hotelov v Káthmandu, keď sa na druhom podlaží sedemposchodovej budovy zrazu začalo všetko triasť a padať. Na zem ho zrazilo murivo, ktoré mu uväznilo nohy.

„Spočiatku som veril, že sa zachránim, ale v pondelok som všetku nádej strácal. Nechty som mal úplne biele a pery popraskané… Bol som si istý, že nik mi nepríde na pomoc. Bol som si istý, že zomriem,“ povedal včera v nemocnici, obklopený príbuznými.

V troskách hotela mal okolo seba mŕtvoly. Šíril sa tam odporný zápach. Khanal však vytrvalo búšil do trosiek, čo k nemu napokon priviedlo francúzsky záchranný tím. Ten ho po asi päťhodinovej operácii vytiahol von.

„Tĺkol som do trosiek a napokon mi niekto odpovedal a prišiel na pomoc. Nemal som nič na jedenie ani na pitie, tak som pil vlastný moč,“ povedal pre agentúru AP.

Zachránený muž však nevyviazol bez následkov. Lekári sa chystajú amputovať mu rozdrvenú nohu. „Snažíme sa skontaktovať s jeho rodičmi, pretože ho čaká závažná operácia,“ povedal Khanalov ošetrujúci lekár Akhileš Šrestha.

V Nepále medzitým narastá nespokojnosť s reakciou vlády na ničivú pohromu. K mnohým z tých, čo prežili v odľahlých oblastiach, sa stále nedostala pomoc. V Káthmandu včera poriadkové sily zasahovali proti búriacim sa ľuďom, ktorí netrpezlivo čakali na autobusovej stanici na spoje, ktoré ich mali odviezť preč z mesta. Na inom mieste metropoly zablokovali dve stovky nespokojencov dopravu na protest proti pomalému tempu dodávok humanitárnej pomoci. Aj proti nim zasiahla polícia. „Sme hladní, nemáme čo piť. Nemôžeme spať. Mám sedemročné dieťa, ktoré musí nocovať vonku. Je zima a mnohí ochoreli na zápal pľúc,“ posťažoval sa jeden z demonštrantov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál