Rozširovanie Panamského prieplavu ukončia až v roku 2016

Nová časť Panamského prieplavu bude po niekoľkých odkladoch a prekročení rozpočtu dostavaná v apríli 2016. Oznámila to panamská vláda. V noci na stredu robotníci inštalovali posledné zo 16 obrích vrát plavebných komôr, ktoré sú súčasťou rozšírenia tejto vodnej cesty. V najbližších týždňoch bude nasledovať najkritickejšia fáza projektu - napúšťanie vody.

30.04.2015 14:20
Panamský prieplav, Panama, stavba Foto: ,
Rozširovanie Panamského prieplavu.
debata (10)

Po modernizácii by prieplavom mali byť schopné preplávať lode s nákladom až 14-tisíc kontajnerov, čo je trojnásobok súčasnej kapacity. Rozširovanie kanála vykonáva konzorcium firiem z Belgicka, Talianska, Panamy a Španielska.

„Zostáva ešte 11 mesiacov; 1. apríla 2016 bude prieplav otvorený pre medzinárodnú lodnú dopravu,“ povedal minister pre prevádzku prieplavu Roberto Roy. „Teraz potrebujeme len šliapnuť na plyn a stavbu dokončiť,“ citovali ho zahraničné médiá.

Modernizácia prieplavu sa začala v roku 2007 a mala byť hotová v roku 2014, k stému výročiu vzniku Panamského prieplavu. Projekt však poznamenali opakované prieťahy.

Teraz má stavba už ročné meškanie a jej cena dosiahla 5,25 miliardy dolárov. To je o dve miliardy viac, než sľubovalo konzorcium firiem na čele so španielskou spoločnosťou Sacyr, ktoré vyhralo súťaž na rozšírenie prieplavu.

Združenie zvíťazilo s cenou 3,2 miliardy dolárov, ktorá bola výrazne nižšia, než koľko ponúkala konkurencia aj koľko bol odhad panamského úradu PCA, ktorý kanál spravuje.

Odhadná cena predstavovala 3,8 miliardy dolárov. Neskôr ale spoločnosť Sacyr prišla s tvrdením, že dostala od PCA nepresné informácie o sérii vecí súvisiacich so stavbou a že náklady nepredvídateľne vzrástli.

Panamským prieplavom prechádza asi päť percent všetkej svetovej námornej dopravy, pričom najviac ho využívajú Spojené štáty a Čína. Kapacita 100 rokov starej stavby už však nestačí.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rozširovanie kapacít #Panamsky prieplav