V Pakistane odsúdili mužov zodpovedných za útok na Malalu

Pakistanský súd vo štvrtok odsúdil na 25-ročné väzenie desať mužov spojených s útokom na tínedžerku, aktivistku a držiteľku Nobelovej ceny mieru Malalu Júsufzaiovú.

30.04.2015 14:45
Malala Foto: ,
Malala Júsufzaiová.
debata

Tú v roku 2012 postrelil maskovaný ozbrojenec pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat. K útoku sa následne prihlásili militanti z hnutia Taliban. Štvrtkový rozsudok je vôbec prvý v rámci prípadu.

Malalu Júsufzaiovú v roku 2012 po útoku v ťažkom stave previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. V súčasnosti študuje na škole v anglickom Birminghame. Po incidente sa stala symbolom vzdoru voči militantom operujúcim na severe Pakistanu. Európsky parlament jej v roku 2013 udelil prestížnu Sacharovovu cenu a v roku 2014 sa stala laureátkou Nobelovej ceny za mier.

Podľa zdrojov agentúry Reuters však medzi štvrtkovými odsúdenými nie je nik zo štyroch alebo piatich mužov, ktorí sa priamo zúčastnili na útoku. Je ale celkom zrejmé, že títo odsúdenci zohrávali kľúčovú úlohu pri jeho príprave. Polícia sa domnieva, že samotný ozbrojenec, ktorý Malalu postrelil, ušiel cez hranicu do Afganistanu, kde sa pravdepodobne ukrýva aj líder Talibanu Fazlulláh.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Malala Júsufzaiová