V Indonézii popravili schizofrenika. Netušil, že ide na smrť

Brazílčan, ktorého popravili v Indonézii za pašovanie drog, nevedel, že ide na popravu. Uviedol to jeho kňaz. Otec Charlie Burrows povedal, že Rodrigo Gularte počul hlasy a až do konca nechápal, že ho zastrelí popravná čata.

30.04.2015 18:17
Indonézia, poprava, Rodrigo Gularte Foto:
Príbuzní popraveného Rodriga Gulartea si prišli po pozostatky.
debata (10)

Gulartemu diagnostikovali paranoidnú schizofréniu a maniodepresívnu poruchu. Tvrdil napríklad, že voda a jedlo vo väzení sú kontaminované a neustále ho videli, ako sa rozpráva so stenou.

Popravili ho v stredu spolu s ďalšími šiestimi cudzincami a jedným Indonézanom. Brazília opakovane apelovala na Indonéziu, aby upustila od trestu z humanitárnych dôvodov, pričom zdôrazňovala jeho psychické problémy. „Myslel som, že to pochopil, avšak …keď im začali dávať putá, opýtal sa ma: Ó otče, idú ma popraviť?“ uviedol Burrows.

Popravná čata zastrelila v stredu okolo polnoci miestneho času dvoch občanov Austrálie, Brazílčana, Indonézana a štyroch Nigérijčanov, ktorým indonézske úrady zamietli všetky žiadosti o udelenie milosti. Popravy vyvolali diplomatické napätie medzi Indonéziou a niektorými krajinami, z ktorých odsúdení pochádzajú.

Indonézsky prezident varoval cudzie krajiny, aby nezasahovali do práva Indonézie uplatňovať trest smrti. Indonézia je známa svojimi prísnymi protidrogovými zákonmi. Vykonávanie popráv obnovila v roku 2013 po päťročnej prestávke.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #indonézia #poprava #pašovanie drog