Prvý máj oslavujú v Rusku milióny ľudí

Približne 140 000 ľudí oslavuje na moskovskom Červenom námestí sviatok Prvého mája. Odhad podľa agentúry Interfax zverejnila metropolitná polícia. Po celom Rusku sa potom očakáva až 2,5 milióna účastníkov osláv.

01.05.2015 11:00
debata (64)

Manifestácie sú ohlásené v zhruba 700 ruských mestách. „Hoci nie je pekné počasie a hovorí sa o kríze, ľudia majú dobrú náladu,“ povedal novinárom pred oficiálnym začiatkom manifestácie moskovský starosta Sergej Sobjanin.

„Moskva v minulosti čelila rade rôznych kríz, vždy z nich vyšla silnejšia a krajšia. A tak tomu bude navždy,“ dodal. Sobjanin počet ľudí na hlavnom metropolitnom námestí odhadol na viac ako 100 000.

V Moskve sa v piaotk koná niekoľko manifestácií. Tu hlavnú na Červenom námestí organizuje Federácia nezávislých odborov. Jej hlavným mottom je „Mier! Práca! Maj!“. "Sú to základné hodnoty, to je základ pre každého.

Najdôležitejšou vecou je zachovať mier," povedal agentúre TASS predseda nezávislých odborárov Michail Šmakovom.

Ďalšie oslavy v Moskve sa konajú napríklad na Puškinovom námestí, kam svojich prívržencov zvolala nacionalistická Liberálnodemo­kratickej strana Ruska, alebo na Suvorovova námestí, kde manifestujú komunisti.

Kvôli oslavám platí v ruskej metropole rad dopravných uzávierok, z ktorých mnohé sa týkajú aj peších. Na bezpečnosť podľa agentúry TASS dohliada cez 7000 policajtov a členov jednotiek ministerstva vnútra.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #oslavy #prvý máj