Smrť černocha v Baltimore označila prokuratúra za vraždu

Smrť černošského mladíka Freddieho Graya po policajnom zásahu v Baltimore bola vraždou.

01.05.2015 17:19 , aktualizované: 21:43
debata (13)

Podľa agentúry AP to v piatok konštatovala prokuratúra amerického štátu Maryland.

V kauze bolo obvinených šesť policajtov. Šestica policajtov, ktorí sa podieľali na smrti mladého černocha Freddieho Graya v Baltimore, čelí obvineniam zo zabitia a vraždy. Oznámila to v piatok prokurátorka amerického štátu Maryland, podľa ktorej sú policajti priamo zodpovední za Grayovu smrť, ku ktorej údajne došlo v dôsledku zranenia pri transporte do väzby. V meste platí zákaz nočného vychádzania a očakávajú sa ďalšie protesty.

Smrteľné zranenia, ktoré Gray utrpel počas jazdy v policajnej dodávke, zavinili policajti podľa štátnej zástupkyne Marilyn J. Mosbyovej tým, že ho spútali na rukách i na nohách, ale nezapli mu bezpečnostné pásy.

Pätica policajtov už bola podľa starostky Baltimoru zadržaná a je vo väzbe. „Nikto v tomto meste nie je nad zákonom … Pán Gray sa dočká spravodlivosti,“ vyhlásila v piatok starostka Stephanie Rawlingsová-Blakeová.

Tiež neurobili nič pre to, aby mu poskytli nevyhnutnú zdravotnú pomoc, uviedla prokurátorka. Päticu policajtov preto obvinila zo zabitia a jedného z vraždy druhého stupňa.

Dvadsaťpäťročný Gray zomrel 19. apríla na následky týždeň starej zlomeniny krčných stavcov. Polícia následne pripustila, že policajti v rozpore s predpismi nezaistili Grayovi náležitú zdravotnú starostlivosť.

Médiami citovaný lekársky expert tento týždeň tvrdil, že muža zranil náraz policajného auta ešte pred zatknutím.

Mosbyová policajtov obvinila zo zneužitia právomocí, pretože podľa nej vôbec nemali zákonný dôvod na Grayove zadržania. „Nôž (Grayův) nebol vystreľovací a jeho držanie je legálne,“ povedala Mosbyová k zbrani, ktorú polícia zdôvodňovala Grayove zadržanie.

Podľa šéfa policajného združenia z Baltimoru Gena Ryana nie je nikto zo šiestich mužov za smrť zodpovedný; konali v súlade so zákonom. Baltimorská polícia mala odovzdať prokuratúre správu o vyšetrovaní zásahu proti Grayovi v polovici mája, urobila tak už vo štvrtok.

Vyšetrovanie prípadu začalo tiež federálne ministerstvo spravodlivosti. Prezident Barack Obama v piatok vyhlásil, že federálne úrady urobia všetko, čo bude v ich silách, aby vyšla najavo pravda, čo je podľa neho „absolútne nevyhnutné“.

V meste sa po pondelkovom Grayovom pohrebe zdvihla vlna násilných demonštrácií a bol zavedený zákaz nočného vychádzania. Protesty sa rozšírili aj do ďalších amerických miest. Na piatkové obvinenia policajtov reagovali s nadšením stovky ľudí pred súdnou budovou, kde Mosbyová vystúpila so svojím vyhlásením.

V USA sa za posledný rok stalo niekoľko prípadov, keď belošskí policajti pri zásahu zabili černocha. Baltimore sa od ostatných incidentov odlišuje, pretože má černošského policajného náčelníka aj černošskú starostku.

Ani to v posledných dňoch v meste nezabránilo protestom a následným stretom s políciou. Pri nepokojoch v noci na utorok bolo zranených 15 policajtov a takmer 200 ľudí bolo zadržaných.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #USA #vražda #policajti #černoch #obvinenie z vraždy #Baltimore