Exšéfka Hewlett-Packard Fiorinová kandiduje na post prezidentky USA

Niekdajšia šéfka počítačovej spoločnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinová sa chce v roku 2016 uchádzať o kreslo prezidentky Spojených štátov za republikánov.

04.05.2015 14:31
Carly Fiorina, USA, kandidát, prezident Foto: ,
Carly Fiorina
debata (4)

Fiorinová to v pondelok oficiálne vyhlásila v relácii Good Morning America na stanici ABC News. Oznámenia zároveň zverejnila na Twitteri.

Kandidatúra jednej z kedysi najmocnejších žien amerického biznisu sa očakávala, už v apríli. Vyhlásila, že sa chce stať republikánskou sokyňou očakávanej víťazky demokratických primárok Hillary Clintonovej. U demokratov sa totiž na rozdiel od republikánov nečakajú žiadne tvrdé vnútrostraníckej konflikty.

Šesťdesiatročná Fiorinová nikdy nezastávala verejný úrad, preto je považovaná v porovnaní s republikánskymi senátormi Tedom Cruz, Markom Rubiom a Randeom Paulom, ktorí o kreslo v Bielom dome majú tiež záujem, za politicky najmenej skúsenú.

V roku 2010 sa síce uchádzala o senátorský post za Kalifornii, jej kandidatúra skrachovala. O dva roky skôr bola vo volebnom tíme porazeného prezidentského kandidáta Johna McCaina.

Teraz však podľa analytikov dúfa, že sa jej obchodné úspechy aj fakt, že je medzi republikánskymi kandidátmi zatiaľ jedinou ženou, podarí pretaviť v republikánsku kandidatúru, prípadne v post viceprezidentky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kandidát na prezidenta