Lieberman odmieta byť v novej Netanjahuovej vláde

Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman v pondelok oznámil nezáujem vstúpiť do koaličnej vlády tvorenej úradujúcim premiérom Benjaminom Netanjahuom.

04.05.2015 17:56
Netanjahu, Lieberman Foto:
Benjamin Netanjahu (vľavo) a Avigdor Lieberman.
debata (6)

Dlhoročný šéf izraelskej diplomacie ako dôvod uviedol nezhody v rámci pripravovaných priorít budúcej vlády a nespokojnosť s ponukou vládnych postov. Lieberman zároveň oznámil svoj odchod z ministerskej pozície. Ako okrem iného povedal moldavský rodák a líder strany Jisrael Bejtejnu, ktorá sa snaží o formálne označenie Izraela ako židovského štátu, „toto je koalícia, ktorá, žiaľ, neodráža pozície vlasteneckého tábora a povedané jemne, nie je nám po vôli“.

Netanjahu ako líder víťaza marcových predčasných parlamentných volieb dostal pred dvoma týždňami od prezidenta čas na vytvorenie novej vlády do pondelka. Ak sa Netanjahuovi nepodarí sformovať kabinet, prezident Reuven Rivlin môže zostavením vlády poveriť iného politika. Bol by ním s najväčšou pravdepodobnosťou líder stredo-ľavicového Sionistického tábora a viacnásobný minister Jicchak Hercog, ktorého hnutie skončilo vo voľbách na druhom mieste.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Avigdor Lieberman #Benjamin Netanjahu