Šéf dánskej rozviedky odstúpil z funkcie

Šéf dánskej spravodajskej služby PET Jens Madsen v stredu rezignoval na svoju funkciu. Urobil tak niekoľko hodín pred zverejnením vládnej správy čiastočne kritizujúcej reakciu bezpečnostných zložiek na februárové teroristické útoky v Kodani.

06.05.2015 22:01
debata

Madsen, ktorý riadil dánsku spravodajskú službu od januára 2014, pripustil, že výkon funkcie bol pre neho náročný. „Nie je tajomstvo, že je to veľmi náročná funkcia,“ uviedol vo vyhlásení.

Ministerka spravodlivosti Mette Frederiksen, ktorá v stredu zverejnila príslušnú vládnu správu, odmietla Madsenovu rezignáciu komentovať a uviedla, že je v zásade spokojná s prácou dánskej polície iPET, aj keď správa obsahuje aj „nejakú kritiku“.

Omar Abdel Hamid El-Hussein 14. februára zastrelil dánskeho režiséra dokumentárnych filmov Finna Nørgaarda na seminári o slobode slova, ktorej sa zúčastnil aj kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks.

O niekoľko hodín neskôr muž palestínskeho pôvodu smrteľne postrelil židovského člena ochranky pred hlavnou kodanskou synagógou. Pri zásahoch proti útočníkovi bolo zranených päť policajtov. Pri prestrelke s políciou bol zabitý aj páchateľ útokov.

Dánska polícia sa pred útokmi domnievala, že Vilksovi nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Umelec bol pritom v minulosti adresátom početných vyhrážok kvôli zobrazovaniu proroka Mohameda v karikatúrach a pravdepodobne bol práve on skutočným terčom kodanského útoku.

Dánska rozviedka síce vlani v decembri varovala, že krajina čelí hrozbe zo strany domácich islamistických radikálov. O 22-ročnom El-Husseinovi, predtým odsúdenom za násilnosti, úrady vedeli, že u neho hrozí radikalizácia, ale podľa PET nebol dôvod sa domnievať, že chystal útok. Frederiksen v stredu konštatovala, že PET a polícia sú „dobre pripravené a organizované“, ale kritizovala, že policajti nehliadkovali pred synagógou v čase druhého útoku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #rezignácia #riaditeľ #rozviedka