Saudská Arábia navrhuje vyhlásiť v Jemene päťdňové prímerie

Saudská Arábia navrhuje vyhlásiť v Jemene päťdňové humanitárne prímerie, ktoré by umožnilo, aby sa do krajiny dostala potrebná pomoc pre civilistov.

07.05.2015 15:16
debata (4)

Kedy prímerie začne platiť, závisí na povstalcoch. Americký minister zahraničia John Kerry, ktorý je na návšteve Rijádu, podľa agentúry Reuters šiitskych rebelov vyzval, aby na návrh o pokoji zbraní pristúpili.

Šéf americkej diplomacie návrh na prímerie uvítal. Na tlačovej konferencii po boku svojho saudskoarabského partnera Adila Džubajrá dodal, že ani jedna z krajín nehovorila o tom, že by mala v pláne poslať do Jemenu pozemné jednotky.

Saudská Arábia je na čele koalície, ktorá už takmer šesť týždňov útočí na pozície jemenských šiitských povstalcov, ktorých podporuje Irán. Nálety aj pozemné boje si už vyžiadali stovky obetí a najmenej 300 000 ľudí utieklo zo svojich domovov.

„Prestávka v bojoch sa bude vzťahovať na celý Jemen počas piatich dní. Dátum, kedy by sa mala začať, bude čoskoro oznámený spolu s ďalšími náležitosťami. Všetko závisí od toho, či budú Húsíovia súhlasiť s prímerím,“ vyhlásil minister Džubajrá.

Jemenský konflikt sa stupňuje od minulého septembra, keď šiiti obsadili hlavné mesto Saná. V domácom väzení držali prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího a členov vlády, ktorí potom utiekli do Adenu a niektorí do Saudskej Arábie. Rijád v marci zostavil koalíciu brániacu záujmy Hádího vlády.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #prímerie