Tank Armata mal pri generálke prehliadky v Moskve problémy

V Moskve sa vo štvrtok konala generálna skúška sobotnej vojenskej prehliadky, ktorá bude vrcholom ruských osláv 70. výročia konca 2. svetovej vojny.

07.05.2015 17:06
tank T-14 Armata, ruská armáda Foto: ,
Nový ruský tank T-14 Armata ukážu verejnosti na slávnostnej vojenskej prehliadke v Moskve 9. mája.
debata (198)

Prehliadky sa zúčastní viac ako 16 000 vojakov a armáda predvedie rozsiahly arzenál vrátane najmodernejších tankov Armata. Jeden z nich mal pri štvrtkovom nácviku problém.

Podľa Moskvy tanky T-14 Armata prekonajú všetky západné zbrane tohto druhu. Ich delá sú ovládateľné na diaľku a posádka je mimoriadne dobre chránená. Musí sa spoliehať na zložité elektronické a optické systémy. Zaostávanie v tejto oblasti Rusko až donedávna riešilo dovozom.

Agentúra AP, ktorá sledovala štvrtkovú generálku prehliadky, si všimla, že jeden z tankov sa zastavil, hoci jeho motor stále bežal a ostatné pokračovali v jazde. Nepodarilo sa ho odtiahnuť, asi po štvrťhodinovej pauze sa tank dal do pohybu vlastnou silou.

Zábery na pokazený ruský tank.

Organizátori generálny skúšky najprv uistili novinárov, že zastávka bola plánovaná a mala slúžiť „nácviku evakuácie“. Neskôr zdroje z ruského ministerstva obrany priznali, že stroj, ktorý sa má v nasledujúcich rokoch stať oporou ruských tankových jednotiek, zostal stáť neplánovane. Posádka nezvládla riadenie a tank museli z Červeného námestia vyviezť technici výrobného závodu Uralvagonzavod.

Sobotňajšia prehliadka má byť bombastickou pripomienkou konca vojny a najväčšou udalosťou tohto druhu v Rusku. Okrem 16 500 vojakov prítomní uvidia 201 kusov vojenskej techniky a 143 lietadiel a vrtuľníkov. Zúčastnia sa aj vojaci v dobových uniformách pechoty, námorníctva, letectva, ženijných a kozáckych oddielov a takisto jazdectva.

Podľa ruských médií počas prehliadky ohlási prezident Vladimír Putin chvíľu ticha na počesť vojnových padlých. Televízie budú od rána vysielať relácie venované vojnovému víťazstvu, minútu ticha ohlásia večer miestneho času všetky ruské televízne kanály.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #oslavy konca 2. svetovej vojny #vojenská prehliadka