Vážne chorý Šešelj sa podrobil v Srbsku operácii

Srbský krajne pravicový líder Vojislav Šešelj sa vo štvrtok v Belehrade podrobil operácii. Informovala o tom jeho Srbská radikálna strana. Tá však odmietla potvrdiť, akej operácie sa jej vážne chorý líder podrobil a čaká na informácie od lekárov.

07.05.2015 17:37
Srbsko, Vojislav Šešelj Foto: ,
Vojislav Šešelj
debata (5)

Šešelj, ktorého minulý rok podmienečne prepustili z väzby v Holandsku, trpí rakovinou hrubého čreva rozšírenou do pečene.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v apríli oznámil zrušenie podmienečného prepustenia Šešelja a povolal ho späť do Haagu pre porušenie podmienok pobytu na slobode. Šešelj totiž od návratu domov v novembri 2014 urobil niekoľko kontroverzných vyhlásení vrátane obhajovania nacionalizmu počas krvavého rozpadu Juhoslávie v médiách. Okrem toho tiež skonštatoval, že do Haagu sa už nikdy nevráti.

Medzinárodný tribunál Šešelja súdi za celý rad závažných zločinov, ktorých sa údajne dopustil počas vojen v Juhoslávii pred 20 rokmi na nesrbskom obyvateľstve. Šešelja obvinili z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek v rozsiahlych častiach Bosny, Chorvátska a srbskej severnej provincie Vojvodina.

Do rúk tribunálu sa vydal ešte v roku 2003, na začiatok procesu však musel čakať až do roku 2007 a termín vynesenia rozsudku je momentálne nejasný. Žalobcovia v jeho prípade navrhujú potrestať ho 28-ročným pobytom vo väzení. Šešelj akúkoľvek vinu popiera.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #Vojislav Šešelj