Lavrov: Rusko má záujem na obnovení vzťahov s NATO

Rusko je pripravené obnoviť oficiálne vzťahy so Severoatlantickou alianciou, ktoré boli prerušené kvôli ukrajinskej kríze, pokiaľ z Bruselu takýto návrh príde. Po rokovaní s nemeckým ministrom zahraničia Frankom-Walterom Steinmeierom to vo štvrtok vo Volgograde vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

07.05.2015 18:47
debata (41)

Nemecký minister prišiel si do Volgograde uctiť pamiatku vojakov, ktorí v meste a jeho okolí padli v najväčšej bitke na východnom fronte počas druhej svetovej vojny. K schôdzke sa ministri zišli priamo v srdci niekdajšieho stalingradského bojiska. Červená armáda tam v slávnej bitke na prelome rokov 1942–43 porazila zdecimované útvary wehrmachtu a položila základ k postupu na západ.

Steinmeier na tlačovej konferencii po rokovaní s optimizmom hovoril o stredajších diplomatických rokovaniach v Minsku, ktoré boli venované ukrajinskej kríze. „Dúfame, že znepriatelené strany pôjdu ďalej obtiažnou cestou smerom k plneniu minských dohôd,“ vyhlásil Steinmeier.

Lavrov konštatoval, že Rusko očakáva s „veľkými nádejami“ návštevu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá je v Moskve očakávaná v nedeľu. Ruský minister vyhlásil, že Moskva je pripravená obnoviť oficiálne kontakty so Severoatlantickou alianciou, ktoré boli prerušené po anexii Krymu a proruskými povstaniami v Donbase. „Ak príde z Bruselu taký návrh, budeme na neho reagovať konštruktívne,“ povedal Lavrov.

Pred rokovaním obaja ministri navštívili obec Rossoški, kde je pamätník padlých sovietskych vojakov, ale aj nemecký vojenský cintorín. Vence potom Steinmeier položil aj na známej Mamajovej mohyle pri monumentálnom pomníku Matka vlasť volá.

„Dúfam, že 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny nám umožní zamerať sa ešte viac na upevnenie mieru a spolupráce,“ povedal novinárom nemecký minister. „Utrpenie, ktoré nacistické Nemecko tu vo Volgograde spôsobilo, je nezmerné. Je to správne miesto na uctenie si pamiatky obetí,“ dodal.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Sergej Lavrov #Frank-Walter Steinmeier