Hlásil sa k útoku na Charlie Hebdo, v Jemene ho zabili USA

Americké bezpilotné lietadlo zabilo predáka teroristickej organizácie Al-Kajdá z Arabského polostrova (AQAP), ktorý sa prihlásil k januárovému útoku na francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo.

07.05.2015 20:57
debata (3)

O smrti Násira bin Alího Anasího informovala vo štvrtok samotná AQAP na internete a jej oznámenia zaznamenalo stredisko SITE, ktoré monitoruje webové stránky islamských extrémistov.

Anas sa v minulosti objavil niekoľkokrát na videu umiestnenom na webe. Na snímke zverejnenom 14. januára Anas vyhlásil, že atentátnikov na Charlie Hebdo vyslala jeho organizácia.

„Tých hrdinov sme najali my, aby sme pomstili Proroka. Útok sme naplánovali a oni ho vykonali,“ oznamoval Anas, ktorý sa zároveň vyhrážal ďalšími „tragédiami a útokmi“, pretože Francúzsko podľa neho patrí k „satanovej strane“.

Atentátnikmi boli francúzski bratia Chérif a Said Kouachiovci, ktorí prešli výcvikom v Jemene a ktorí boli krátko po útoku zastrelení políciou. Anas tvrdil, že s atentátnikmi útok pripravil bývalý vodca AQAPu Anwar al-Awlaki, ktorý sa do Jemenu presídlil z USA. O život prišiel pri jednom z útokov amerického bezpilotného lietadla v roku 2011.

V Spojených štátoch je AQAP považovaná na najnebezpečnejšiu odnož Al-Kajdy. Organizácia sa zameriava na západné ciele a zostáva aktívna aj v súčasnej dobe, keď je Jemen rozvrátený občianskou vojnou medzi šiitskymi povstalcami a prívržencami doterajšieho prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. V krajine vedie intervenciu najmä leteckými prostriedkami Saudská Arábia a jej spojenci.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jemen #Charlie Hebdo #al-Káida