Rusko oslávi výročie konca vojny najväčšou vojenskou prehliadkou

Najväčšou vojenskou prehliadkou v ruských dejinách, ktorej bude prihliadať zrejme najmenší počet vysokých zahraničných hostí, vyvrcholia v sobotu v Moskve okázalé oslavy 70. výročia víťazstva sovietskych vojsk nad nacistickým Nemeckom.

08.05.2015 18:11
Moskva, vojaci, výročie konca druhej svetovej... Foto: ,
Ruskí vojaci pochodujú po Červenom námestí počas generálnej skúšky na vojenskú prehliadku, ktorá sa bude konať 9. mája na oslavu 70 rokov od skončenia druhej svetovej vojny.
debata (355)

Hoci kremeľskí organizátori pozvali desiatky svetových štátnikov, veľká časť z nich do Moskvy nepríde vôbec a štyria zo dvadsiatich siedmich, ktorí pozvanie prijali, neplánujú na Červené námestie prísť.

Bude medzi nimi aj premiér Robert Fico, ktorý bude v čase vojenského defilé rokovať na českom veľvyslanectve v Moskve s českým prezidentom Milošom Zemanom. Prehliadku neuvidia ani bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý dáva prednosť obdobnej akcii v Minsku, a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá do Moskvy dorazí až o deň neskôr. Na tribúnu na Červenom námestí naopak k nevôli ukrajinského vedenia vystúpi generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Kyjev prijal so zadosťučinením, že časť neprítomných svoju absenciu otvorene spojila s minuloročnou ruskou anexiou Krymu a s agresívnym konaním Moskvy v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny. Mnoho politikov mieriacich do Moskvy, vrátane Pan Ki-muna, sa navyše cestou zastaví v Kyjeve, aby si uctili pamiatku poldruha milióna Ukrajincov padlých za vojny. Vojenskú prehliadku ukrajinská armáda tento rok organizovať nebude.

Zato na moskovskom Červenom námestí bude v sobotu dopoludnia rušno. Prehliadky sa má zúčastniť viac ako 16 500 vojakov, dvesto kusov vojenskej techniky a 143 lietadiel a vrtuľníkov. Medzi pochodujúcimi jednotkami budú okrem príslušníkov ruskej armády aj vojaci či veteráni z desiatich ďalších krajín. Okrem bývalých alebo aktívnych príslušníkov armád šiestich postsovietskych štátov uvidí Červené námestie pochodovať aj vojakov alebo veteránov z Číny, Indie, Mongolska a Srbska.

Hlavná pozornosť bude zameraná na ostro sledované nové druhy zbraní, ktoré sa majú na Červenom námestí prvýkrát predstaviť. Okrem nových modelov samopalu Kalašnikov to bude stredný tank T-14 Armata, ktorý ruskí zbrojní experti označujú za senzačnú novinku.

Budú tam aj nové pásové obrnené transportéry a bojové vozidlá pechoty so zhodným názvom Kurganec, samohybné húfnice Koalicija, kolesový obrnený transportér Bumerang alebo mobilný protitankový raketový systém Kornet. Prvýkrát diváci na prehliadke uvidia medzikontinentálne balistické rakety Jars.

Do Moskvy boli v týchto dňoch povolané policajné posily, dažďové mračná budú v sobotu tradične rozháňať špeciálnou chemickou zmesou vojenské lietadlá. Oslavy sú pripravené prakticky vo všetkých ruských mestách, len na slávnostné delostrelecké salvy je vraj pripravených celkom 120 000 nábojov.

Vojenská prehliadka sa má uskutočniť aj v Donecku, ovládanom východoukrajinskými separatistami. Defilé bude skromnejšie ako v Moskve, avšak chýbať nebudú ťažké zbrane, ktoré mali byť už vo februári stiahnuté z fronty. Podľa televíznych záberov urobených pri generálnej skúške budú bojové vozidlá označené červenou hviezdou a čiernooranžovou svätojurskou stuhou, ruským bojovým znamením. Rovnako vyzdobená má byť aj ruská vojenská technika na Červenom námestí.

355 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #oslavy konca druhej svetovej vojny #70. výročie konca druhej svetovej vojny #70. výročie víťazstva nad fašizmom