V Austrálii našla polícia pri razii bomby, zabránila teroristickému útoku

Austrálska polícia našla pri razii na predmestí Melbourne niekoľko podomácky vyrobených náloží a zatkla 17-ročného mladíka, ktorý mal podľa nej v pláne bomby odpáliť. Na tlačovej konferencii o tom informoval zástupca federálnej polície Mike Phelan. Aj austrálsky premiér Tony Abbott potvrdil, že krajina čelila „veľmi vážnej teroristickej hrozbe“.

09.05.2015 08:27
Austrália, Sydney, rukojemnícka dráma Foto: ,
Austrália má ešte v živej pamäti teroristickú drámu v kaviarni Lindt.
debata

Podľa denníka Herald Sun bol záťah nariadený kvôli informáciám, že sa v nedeľu chystá teroristický útok, počas ktorého majú byť odpálené tri bomby. Podľa Phelana však vyšetrovatelia zatiaľ starostlivo skúmajú zabavené dokumenty a ďalšie stopy, z ktorých sa chcú dozvedieť, kde a kedy malo k útoku dôjsť.

Polícia v piatok popoludní niekoľko hodín prehľadávala dom na predmestí Greenvale v severnej časti Melbourne. Zatkli neplnoletého mladíka, ktorý v dome spoločne s rodinou býval. V pondelok sa má postaviť pred súd, ktorý rozhodne o ďalšom postupe a prípadnom obvinení z teroirzmu. Všetky nájdené výbušniny policajní pyrotechnici zničili.

V Melbourne polícia proti strojcom údajného pripravovaného teroristického útoku zasahovala aj v polovici apríla. Vtedy zatkli päť mladíkov, ktorí podľa vyšetrovateľov chceli udrieť v deň stého výročia vylodenia austrálskych vojakov na tureckom polostrove Gallipoli počas prvej svetovej vojny – Austrália si túto udalosť pripomínala 25. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Austrália #Bomby #Melbourne