Rusi ukázali svetu nové zbrane. V Moskve pochodovali tisícky vojakov

Mohutným potleskom v stoji sa skončila vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve, ktorá sa konala pri príležitosti osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny.

09.05.2015 09:08 , aktualizované: 11:29
Moskva, oslavy Foto: ,
Na Červenom námestí sa pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny konala najväčšia vojenská prehliadka v moderných dejinách Ruska.
debata (788)

Zúčastnilo sa jej 16-tisíc vojakov, 194 vozidiel, 143 lietadiel a vrtuľníkov. O prehliadku mali ľudia obrovský záujem. Červené námestie bolo plné, tisícky ľudí lemovali aj cesty, kadiaľ pochodovali vojaci. Išlo o najväčšie defilé v ruských dejinách.

Celý záznam z vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve.

Pri najväčšom armádnom defilé v ruských dejinách bude na Červenom námestí pred bránami Kremľa pochoduje 16-tisíc ruských vojakov s historickou i tou najmodernejšou výzbrojou. Ich prehliadku sleduje vrchný veliteľ ruskej armády, prezident Vladimir Putin, väčšina pozvaných zahraničných hostí však kvôli ruskej politike voči Ukrajine odriekla.

Príhovorom ruského prezidenta Vladimira Putina...
Ruský minister obrany Sergej Šojgu (v prvom...
+14Na Červenom námestí je 16-tisíc ruských vojakov.

Fico položil veniec k hrobu neznámeho vojaka

Na tribúne chýbal aj premiér Robert Fico a český prezident Miloš Zeman, ktorí počas prehliadky rokovali v Kremli o hospodárskej spolupráci oboch krajín. Najváženejšími hosťami na tribúne tak sú generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a prezidenti Číny a Indie.

Stretnutie Fica so Zemanom sa konalo v čase, keď na Červenom námestí pochodovali vojaci ruskej armády. Obaja politici na prehliadke chýbali a dali najavo, že ju nemienia sledovať. Po rokovaní ale odišli do centra Moskvy, kde položili kyticu pri hrobe neznámeho vojaka.

Prehliadku otvoril Putinov prejav

Ruský prezident Vladimir Putin sa v príhovore vyslovil za systém rovnoprávnej bezpečnosti všetkých krajín, ktorý bude zodpovedať aktuálnym hrozbám a bude založený na regionálnom a globálnom základe mimo vojenských blokov.

Putinov prejav otvoril najväčšiu vojenskú prehliadku v moderných ruských dejinách. Vojenská prehliadka má nielen pripomínať víťazstvo v druhej svetovej vojne, ale má ukázať rastúcu bojaschopnosť armády a demonštráciu sily v čase napätých vzťahov so Západom.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu (v prvom... Foto: Reuters, RIA NOVOSTI
Moskva, oslavy Ruský minister obrany Sergej Šojgu (v prvom vozidle) prichádza s vojakmi na Červené námestie.

Putin sa v prejave poďakoval sovietskym veteránom za ich vojnové úsilie, ktoré pred 70. rokmi vyvrcholilo dobytím Berlína. „Znovu si uvedomujeme veľkosť víťazstva nad nacizmom, bol to sovietsky ľud, kto rozhodol o konečnom výsledku vojny,“ povedal Putin. V príhovore sa poďakoval západným spojencom za ich príspevok k víťazstvu.

Putin sa ráno zvítal s hosťami

Do ruskej metropole prišlo podľa úradných správ 27 štátnikov, z ktorých veľkú časť tvoria prezident alebo premiéri spriatelených postsovietskych štátov.

Z Európskej únie sa z popredných prestaviteľov štátov sa účastní slovenský premiér Robert Fico, český prezident Miloš Zeman a cyperský prezident Nikos Anastasiadis. Grécko zastupuje šéf parlamentu, z Talianska, Slovinska a Francúzska prišli ministri zahraničných vecí. Nemecká kancelárka Angela Merkelová príde do Moskvy až v nedeľu.

Ruské stíhačky MIG-29 a SU-25 počas vojenskej... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Moskva, oslavy Ruské stíhačky MIG-29 a SU-25 počas vojenskej prehliadky v Moskve.

Ostatné štáty EÚ zastupujú väčšinou veľvyslanci, rovnako je tomu aj v prípade Spojených štátov. Bojkot osláv zo strany veľkej časti pozvaných označili ruské štátne médiá za „recidívu studenej vojny“.

Rusko si formálny koniec vojny na rozdiel od zvyšku Európy pripomína 9. mája. Dôvodom je fakt, že Sovieti požadovali opakovanie aktu podpisu kapitulácie v Berlíne, keďže vo francúzskom Remeši údajne neboli prítomní oficiálni sovietski predstavitelia. Nemecké velenie podpísalo kapituláciu do rúk všetkých spojencov krátko pred polnocou ôsmeho mája. V Moskve už však bol nový deň.

788 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vladimir Putin #oslavy konca 2. svetovej vojny