Pri zemetrasení sa o jeden meter prepadlo horské pásmo Himalájí

Pás himalájskeho horstva počas nedávneho silného zemetrasenia poklesol až o meter. Dospeli k tomu vedci z americkej geologickej služby USGS. Týka sa to najmä horstva Langtang dlhého až 100 kilometrov.

09.05.2015 11:47
Nepál, Himaláje, zemetrasenie Foto: ,
Zemetrasenie pohlo horskými pásmami Himalájí.
debata

Zemetrasenie, ku ktorému došlo 25. apríla a malo silu 7,8 stupňa Richterovej stupnice, zabilo takmer 8-tisíc ľudí a napáchalo veľké materiálne škody.

Horstvo Langtang leží severne od metropoly Káthmandu a hlásia odtiaľ nezvestných mnoho horolezcov i miestnych. Podľa USGS zrejme poklesol aj horský pás Gaméš Himál, ktorý sa nachádza západne od Langtangu. Najvyšší vrchol sveta Mount Everest leží východne od najpostihnutejšej oblasti a to, či sa zmenila aj jeho výška, sa bude musieť ešte zistiť.

Údaje po zemetrasení sleduje aj nemecké stredisko pre letectvo a vesmír (DLR) a podľa Christiana Mineta, ktorý tam pracuje ako geológ, je zrejmé, že oblasť severne od Káthmandu poklesla niekde až o meter a pol. V DLR porovnali satelitné snímky pred zemetrasením a po ňom. „Zo získaných údajov sme zistili, že pohorie Langtang a jeho okolie sa teraz náchadza od družice ďalej, takže je nižší,“ povedal Minet. Údaje platia pre celé horské pásmo a nedá sa z nich určiť, či a o koľko sa znížila výška konkrétnych vrcholov. Podľa Mineta celé pásmo pokleslo v rozpätí od 0,7 do 1,5 metra.

Merania tiež ukazujú, že južne od Langtangu, teda v oblasti hlavného mesta Káthmandu, sa povrh naopak pri zemetrasení zdvihol. „Káthmandu a jeho okolie je teraz k satelitu bližšie, takže táto oblasť sa zdvihla,“ povedal Minet.

Himalájske pohorie sa vplyvom zrážok indickej a euroázijskej tektonickej dosky priebežne dvíha, ale pri náhlom zemetrasení podľa vedcov môže dôjsť k opaku a zem sa môže prepadnúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál #Himaláje