K pamätníku sovietskej armády v Berlíne prišli tisíce ľudí, nechýbali Noční vlci

Výročie 70. výročia porážky nacistického Nemecka si v sobotu pri pamätníku sovietskej armády v berlínskej časti Treptow pripomenulo niekoľko tisíc ľudí vrátane ruského veľvyslanca a motorkárov so symbolmi ruskej nacionalistickej skupiny Noční vlci.

09.05.2015 18:23
Berlín, oslavy konca druhej svetovej vojny Foto: ,
Muž máva sovietskou vlajkou pri pamätníku sovietskej armády v berlínskej časti Treptow.
debata (119)

K najväčšiemu spomedzi berlínskych pamätníkov venovaných Sovietom počas dňa prinášali kvety, pričom niektorí z prítomných mali v rukách aj ruské alebo sovietske vlajky.

Motorkári patriaci očividne k Nočným vlkom ešte v piatok prišli položiť karafiáty aj na miesto v berlínskej štvrti Karlshorst, kde Nemecko pred 70 rokmi podpísalo definitívnu kapituláciu. Väčšina európskych krajín si dnes pripomína koniec druhej svetovej vojny na kontinente 8. mája, zatiaľ čo Rusko tak robí o deň neskôr v súlade s niekdajšou sovietskou tradíciou.

Jazda skupiny blízkej ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi z Moskvy do Berlína pri príležitosti výročia bola v Európe vnímaná kontroverzne, a to najmä v Poľsku, kde účastníkom nechceli povoliť prechod hranice. Motorkárom sa následne pokúsili zabrániť aj vo vstupe na územie Nemecka, tamojší súd však stredu rozhodol, že na to nie je žiadny právny dôvod.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #Noční vlci #oslavy konca 2. svetovej vojny