K pobrežiu Malajzie a Indonézie dorazilo vyše 1600 utečencov

Asi 1600 utečencov, väčšinou pochádzajúcich z moslimskej menšiny Rohingyov, sa za posledný deň priplavilo do Malajzie a Indonézie.

11.05.2015 14:18
utečenci, Indonézia Foto: ,
Utečenci z moslimskej menšiny Rohingyov v meste Lhok Sukon v Indonézii.
debata

Pašeráci ľudí imigrantov zanechali na vratkých plavidlách neďaleko pobrežia. Skupina asi 600 utečencov dorazila v nedeľu na štyroch člnoch k indonézskej provincii Aceh, ďalších 1018 sa priplavilo v noci na troch lodiach k turistickému ostrovu Langkawi na severe Malajzie. Bolo medzi nimi aj 52 detí a 101 žien. Miestny policajný šéf Džamil Ahmed v pondelok informoval, že na ceste do Malajzie sú údajne ešte najmenej dve ďalšie plavidlá s imigrantmi.

Zachránení utečenci polícii povedali, že pašeráci po priblížení sa lodí k pobrežiu ušli na motorových člnoch. Imigranti boli značne vyčerpaní a vyhladovaní, keďže na ceste boli asi dva mesiace a najmenej tri dni nič nejedli. „Myslíme si, že prídu ďalšie lode,“ povedal Džamil. Zachránených dočasne ubytovali na štadióne.

Utečenci pochádzajú z Barmy, ktorá Rohingyom dlhodobo odmieta priznať občianske práva. V dôsledku tohto stavu ich v posledných rokoch utieklo už skoro 150 000. Pridávajú sa k nim aj Bangladéšania, ktorí unikajú pred chudobou. Donedávna utekali cez Thajsko, kde ich často pašeráci dlhodobo zadržiavali v táboroch v džungli. Thajské úrady však zintenzívnili boj proti pašerákom ľudí, takže mnoho utečencov zvolilo nebezpečnejšiu cestu po mori do Malajzie.

Rohingyovia sú sunnitskí moslimovia, ktorí hovoria bengálskym dialektom, aký používajú obyvatelia juhovýchodného Bangladéša. Nie sú však vítaní ani v Barme, ani v Bangladéši, nemajú nijaké práva a OSN ich zaradila medzi najprenasledo­vanejšie menšiny planéty.

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #indonézia #Malajzia