Nepál: Tísíce ľudí sa po zemetrasení obáva vrátiť domov

Tisíce Nepálcov strávili noc pod holým nebom, pretože sa po utorkovom zemetrasení boja návratu pod strechy domov. Utorkové otrasy so silou 7,3 stupňa si vyžiadali v Nepále 65 mŕtvych a 2 000 zranených.

13.05.2015 08:40
debata

Ďalších 17 ľudí zomrelo v Indii. Následné otrasy bolo cítiť ešte v stredu.

Nepálska armáda nasadila 400 vojakov do pátrania po americkom vrtuľníku, ktorý je od utorka nezvestný. Podľa nových správ zrejme spadol do rieky v oblasti vzdialenej asi 80 kilometrov severovýchodne od Káthmandu.

Pentagon oznámil, že stroj bol zapojený do humanitárnych operácií a na palube bolo šesť amerických a dvaja nepálski vojaci. Pred prerušením kontaktu sa posádka sťažovala, že má problémy s palivom.

Utorkové otrasy najviac postihli oblasť medzi Káthmandu a Mount Everestom. Zosunutie pôdy na mnohých miestach zablokovala prístupové cesty k horským dedinám. Ľudia sú vydesení a strávili noc pod holým nebom.

Miestnym úradom začínajú dochádzať najnutnejšie humanitárne potreby. Nepál sa pritom ešte nespamätal zo zemetrasenia o sile 7,8 stupňa, ktoré udrelo 25. apríla a zabilo vyše 8 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál