Generál v Burundi oznámil puč, ľudia oslavujú

Davy zaplnili ulice hlavného mesta afrického štátu Burundi po tom, čo tamojší armádny generál oznámil "prepustenie" prezidenta.

13.05.2015 15:50
Burundi Foto: ,
Ľudia oslavujú v Bujumbure po správe o puči.
debata (4)

Dôvodom je porušenie ústavy, keďže sa pokúšal získať tretie funkčné obdobie. Ľudia jasali a spievali, pričom vojaci obkľúčili budovu štátnej vysielacej stanice. Len niekoľko hodín predtým demonštranti protestovali na rovnakých miestach proti snahám prezidenta Pierra Nkurunzizu zabezpečiť si nový päťročný mandát. Generálmajor Godefroid Niyombareh oznámil, že pracuje na sformovaní prechodnej vlády. Prezident Nkurunziza sa momentálne nachádza v Tanzánii, kde spolu s ďalšími východoafrickými lídrami diskutuje o kríze. Jeho poradca správy o puči odmietol ako „vtip“. Nkurunziza výzvy na posunutie júnových volieb neakceptoval.

Vyše 50-tisíc ľudí podľa OSN utieklo z Burundi do susednej Rwandy, Tanzánie a Konžskej demokratickej republiky v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, v ktorých sa chce Nkurunziza uchádzať o tretie funkčné obdobie. Kontroverzný zámer v krajine vyvolal najhoršiu krízu od konca občianskej vojny v roku 2005 a vlnu masových protestov v hlavnom meste Bujumbura. Podľa občianskych aktivistov od konca apríla pri násilných stretoch s políciou zahynulo už viac než 20 ľudí. Burundská opozícia upozorňuje, že ústava i mierová zmluva, ktorá ukončila občiansku vojnu v rokoch 1993 až 2005, obmedzuje úradovanie prezidenta na dve funkčné obdobia. Ústavný súd napriek tomu odsúhlasil Nkurunzizovu kandidatúru v júnových voľbách s odôvodnením, že prvýkrát sa do funkcie dostal na základe rozhodnutia parlamentu, a nie voličov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #puč #burundi