Jeb Bush rýchlo zmenil názor. S inváziou do Iraku by nesúhlasil

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Jeb Bush po niekoľkých dňoch zmenil názor na inváziu do Iraku, ktorú by teraz neuskutočnil.

15.05.2015 08:17
debata (57)

Ešte v pondelok na otázku, či by v roku 2003 rovnako ako jeho brat George Bush vyslal do Iraku amerických vojakov, odpovedal, že by operáciu schválil. Čelil za to kritike predovšetkým od demokratov.

„S tým, čo vieme teraz, by som to nezačal, nešiel by som do Iraku,“ vyhlásil niekdajší floridský guvernér Jeb Bush pri štvrtkovom prejave v arizonskom meste Tempe.

Jeb Bush, ktorý sa vo voľbách v roku 2016 chce uchádzať o kreslo prezidenta Spojených štátov, v pondelkovom rozhovore na stanici Fox News povedal, že by inváziu schválil rovnako ako demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová.

„Takmer každý by to urobil, ak by mal informácie tajných služieb,“ povedal. Teraz v Tempe vyhlásil, že zle pochopil otázku a že na základe súčasných informácií by sa pre inváziu nerozhodol.

Bush pre schvaľovanie invázie čelil kritickým komentárom. Demokrati v tejto súvislosti poznamenali, že sa len veľmi málo líši od svojho brata. Jeb Bush opakovane vyhlasuje, že v prípade svojho zvolenia bude robiť vlastnú politiku.

Medzitým sa k americkej invázii do Iraku vyjadrili aj ďalší prezidentskí kandidáti. Carly Fiorinaová, ktorá chce získať prezidentskú nomináciu zo republikánov, by sa k vojenskej akcii taktiež neodhodlala.

„Vieme, že informácie tajných služieb boli zlé,“ povedala v stredu. „S ohľadom na to, že rozviedka mala zlé informácie, bolo zlé do toho ísť,“ dodala Fiorinaová.

Jedným z hlavných dôvodov vojnového ťaženia v Iraku boli obvinenia, že vtedajší iracký prezident Saddám Husajn má zbrane hromadného ničenia. Žiadny takýto arzenál ale koaličné jednotky v krajine nenašli.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Jeb Bush