Lavrov: Rusko odmieta nezávislosť Kosova bez ohľadu na Krym

Moskva plánuje ďalej podporovať Srbsko v jeho odmietaní nezávislosti Kosova a to bez ohľadu na situáciu okolo Krymu, ktorý Rusko vlani anektovalo. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý poskytol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov srbskému listu Politika v súvislosti so svojou piatkovou návštevou Belehradu.

15.05.2015 15:43
Sergej Lavrov, ruský minister zahraničia Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov
debata (122)

Zo zodpovednosti za vojnu na východe Ukrajiny Lavrov znovu obvinil Západ a „ultranaciona­listov, ktorí vlani vykonali v Kyjeve prevrat“.

List Politika v jednej otázke pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin svojho času postavil znamienko rovnosti medzi prípadmi Kosova a Krymu, keď hovoril o práve národov na sebaurčenie, čím podľa denníka nepriamo označil za oprávnenú nezávislosť Kosova. Lavrov v reakcii poprel, že by to Putin povedal.

"Upozorňovali sme, že zavedenie modelu vyhlasovania nezávislosti určitých území do medzinárodnej praxe vytvorí precedens. Viackrát sme poukazovali na to, že západné aliancie na čele s USA v poslednom čase používajú dvojaký meter, porušujú základné zásady medzinárodného práva a nehanebne priamo zasahujú do vnútorných záležitostí zvrchovaných štátov, "zopakoval šéf ruskej diplomacie už známe stanovisko Kremľa k tejto téme.

Lavrov povedal, že túto západnú politiku „pocítili národy Juhoslávie, Iraku, Líbye a tiež Ukrajiny". V tejto súvislosti Lavrov obvinil Washington a Brusel, že podporili „štátny prevrat“, vďaka ktorému „sa vlani vo februári pomocou zbraní dostali v Kyjeve k moci ultranacionalisti, ktorí svojimi akciami priviedli krajinu na pokraj rozkolu a začali krvavú občiansku vojnu“.

V porovnaní s tým sa obyvateľstvo Krymu „úplne v súlade s medzinárodným právom … vyslovilo v referende pre nezávislosť na Ukrajine a pre pripojenie k Rusku“. „Očividne absurdné sú snahy spochybniť slobodné vyjadrenie vôle obyvateľov Krymu tými, ktorí režírovali odtrhnutie Kosova od Srbska – pritom bez akéhokoľvek referenda,“ zdôraznil ruský minister.

Stanovisko Ruska k otázke Kosova je podľa neho „jasné a nemenné“. „Pre nás sú samozrejme prijateľná také rozhodnutia, ktoré budú uspokojovať Srbsko. Sme pripravení srbským partnerom aj naďalej poskytovať potrebnú podporu,“ povedal Lavrov.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #nezávislosť #Sergej Lavrov