Radikáli z Boko Haram zabili v Nigérii najmenej 55 ľudí

Najmenej 55 civilistov zabili pri dvoch útokoch na severovýchode Nigérie radikáli z milícií Boko Haram. S odvolaním sa na očitých svedkov o tom informovala agentúra AFP.

15.05.2015 17:02
Boko Haram, Nigéria, Kamerun Foto: ,
Radikáli z Boko Haram.
debata

Počas šiestich rokov povstalci povraždili už viac ako 15 000 ľudí, asi tri milióny kvôli násilnostiam museli opustiť svoje domovy.

Bojovníci islamistickej skupiny zaútočili na dediny Bale a Kayamla ležiace neďaleko Maiduguri, metropoly severonigerijského štátu Borno, ktorý je stále ich baštou. V dedinách zabili päť desiatok obyvateľov a vypálili ich domy. Následne sa ozbrojenci pokúsili napadnúť samotné Maiduguri, nigérijská armáda ich všetkých zneškodnila.

Útok sa odohral už v stredu v noci, informácie o ňom sa objavili až v piatok. Región je zle dostupný a značné obmedzenia spôsobuje aj zákaz vychádzania, ktorý armáda v okolí Maiduguri vyhlásila na začiatku týždňa po inom z početných útokov radikálov.

Nigérii sa za pomoci susedných štátov Nigeru, Čadu, Kamerunu a Beninu, ktoré na začiatku roka vytvorili regionálne misiu, podarilo v posledných mesiacoch milície Boko Haram výrazne oslabiť. Rozsah tejto radikálnej skupiny sa obmedzila na okolie pralesu Sambisa, v ktorom majú ozbrojenci niekoľko základní. Nigérijská armáda z pralesných táborov v posledných týždňoch oslobodila takmer 700 zajatých žien a detí.

Ďalší boj proti islamistom je kvôli rozsiahlosti a nepriepustnosti pralesa, ktorý na území niekoľkých severonigerijských štátov zaberá územie asi 60 000 kilometrov štvorcových, veľmi zložitý. Boko Haram sa snaží na severe Nigérie po vzore organizácia Islamský štát (IS) vytvoriť vlastný kalifát s prísnymi islamskými zákonmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria