Francúzsky starosta chce v krajine zakázať islam

Rozpaky v piatok vyvolal vo Francúzsku starosta mesta na juhu krajiny z hlavnej pravicovej opozičnej strany UMP, ktorý údajne úplne vážne požiadal o zákaz islamu vo Francúzsku.

15.05.2015 20:56
debata (2)

Bývalý prezident Nicolas Sarkozy čoby súčasný predseda UMP starostove výroky odsúdil a začal proces jeho vylúčenia zo strany. Informovali o tom miestne médiá.

Starosta mesta Venelles Robert Chardon požiadal o zákaz islamu viackrát za sebou na sociálnych sieťach. Kto praktizuje moslimskú vieru, musí byť podľa konzervatívneho politika okamžite vyhostený z Francúzska. Sarkozymu navrhol presadzovať ústavnú zmenu, ktorá by okrem iného vyhlasovala, že republika dáva prednosť kresťanskej viere.

„Odsudzujem tento postoj,“ vyhlásil Sarkozy. Pripustil, že laickosť si vyžaduje v tejto otázke určité obmedzenia. „Právo a obmedzenia (vo vzťahu k islamu) idú dohromady,“ verí niekdajší hlava štátu. Za vlády Sarkozyho, ktorý sa zrejme vo voľbách v roku 2017 pokúsi opäť dobyť prezidentský úrad, sa vo Francúzsku obmedzilo nosenie islamských šatiek a závojov.

Islam je po katolicizme druhým najvýznamnejším náboženstvom v krajine, v rámci 65 miliónov obyvateľov žije v krajine zhruba päť miliónov moslimov. Väčšina z nich sú umiernení, nedôvera voči nim v posledných rokoch zosilnela kvôli vyhrážkam a akciám islamských teroristov.

Túto nedôveru zvlášť prehĺbili januárové útoky v Paríži, keď traja islamskí radikáli povraždili 17 ľudí. Nakoniec navyše radšej padli podľa nich hrdinskou smrťou bojovníkov islamskej svätej vojny v prestrelke s políciou, ako by sa vzdali.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #islam #zákaz #starosta