Pápež František ocenil Mahmúda Abbása ako anjela mieru

Pápež František v sobotu vo Vatikáne prijal šéfa palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása, ktorého ocenil ako "anjela mieru". Informovala o tom agentúra AP.

16.05.2015 08:36 , aktualizované: 15:29
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (2)

K stretnutiu došlo v čase, keď sa výrazne zlepšili vzťahy medzi Vatikánom a Palestínčanmi a keď sa obe strany dohodli na nadviazaní diplomatických stykov. V nedeľu dôjde ku kanonizácii dvoch prvých palestínskych svätíc.

František predniesol slová chvály na adresu Abbása počas tradičného odovzdávania darov na konci oficiálnej audiencie v Apoštolskom paláci. Pápež dal palestínskemu vodcovi medailón, ktorý podľa neho zobrazuje „anjela mieru, ktorý ničí zlého ducha vojny“. Tento darček je vhodný, pretože „práve vy ste anjelom mieru“, povedal pápež Abbásovi.

Návšteva palestínskeho vodcu vo Vatikáne prišla len niekoľko dní potom, čo vatikánske úrady oznámili, že oficiálne uznajú palestínsky štát. Zmluvou, ktorú obe strany v stredu vypracovali, ktorá ešte čaká na oficiálny podpis, presúva Vatikán svoje diplomatické kontakty z Organizácie pre oslobodenie Palestíny priamo k štátu Palestína.

Počas rokovaní s palestínskou delegáciou vyjadril Vatikán s touto novou dohodou „veľkú spokojnosť“. Pápež počas stretnutia vyjadril nádej, že budú pokračovať priame mierové rozhovory medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Palestínska samospráva tvrdí, že hlasovaním vo Valnom zhromaždení OSN ju v roku 2012 uznalo vyše 130 krajín.

Izrael v stredu vyjadril nad nadviazaním vatikánsky-palestínskych vzťahov sklamanie a tvrdil, že to nepomôže mierovému procesu a že to vzďaľuje palestínske vedenie od návratu k bilaterálnym izraelsko-palestínskym rokovaniam.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #pápež František #Abbás