V Burundi prebieha súd s osobami zapojenými do prevratu

Celkom 18 osôb podozrivých zo zapojenia sa do neúspešného prevratu v Burundi sa postavilo pred súd. Agentúre Reuters to potvrdili ich príbuzní, ktorí si z obáv o vlastnú bezpečnosť neželali byť menovaní.

16.05.2015 19:51
debata

Uviedli tiež, že zadržaní muži mali na svojich telách jasné zranenia spôsobené bitím a jeden z nich stratil sluch na jednom uchu.

Generálmajor Godefroid Niyombare, ktorý bol tento týždeň hlavnou postavou neúspešného puču, v piatok potvrdil, že pokus zosadiť prezidenta Pierra Nkurunziza stroskotal a že jeho organizátori sa vzdali. Prezident, ktorý v minulých dňoch utiekol za hranice sa vrátil do vlasti. „Rozhodli sme sa vzdať. Dúfam, že nás nezabijú,“ uviedol Niyombare. Medzi zatknutými je napríklad aj niekdajší minister obrany a dvaja generáli.

Aký je teraz osud generála Niyombareho, nie je jasné. Jedným zo zadržaných mužov bol vysoko postavený dôstojník Juvenal Niyungeko, ktorý sa v sobotu objavil na súde bez topánok a so spútanými rukami, popísali svedkovia. Akým čelí obvineniam, takisto nebolo známe.

Vedenie pučistov označilo za príčinu neúspechu prevratu rozhodnutie armády podporiť terajší vládny systém. V stredu pritom Niyombare tvrdil, že prezident je zosadený.

Pokus o prevrat pučisti vysvetľovali tým, že Nkurunziza sa rozhodol tretíkrát kandidovať na úrad prezidenta, čo je protiústavné. Terajší prezident prvýkrát sa postavil na čelo desaťmiliónovej africkej krajiny v roku 2005 po skončení dvanásť rokov trvajúcej občianskej vojny, ktorá stála život asi 300 000 ľudí.

Znovu bol zvolený o päť rokov neskôr. Tretia kandidatúra naopak podľa prezidentových priaznivcov ústavu neporušuje: prvý päťročný mandát sa vraj nepočíta, pretože vtedy hlavu štátu vybrali zákonodarcovia, nie priamo voliči.

Do ulíc metropoly Bujumbury v sobotu vyšla asi stovka demonštrantov, ktorí opäť protestovali proti tomu, že by sa mal Nkurunziza stať už tretíkrát prezidentom. „Mnoho občanov nechce, aby bola porušená ústava, ktorá hovorí, že nie je dovolené, aby kandidoval tretíkrát … Budeme demonštrovať, kým neodstúpi,“ uviedol jeden z protestujúcich Nduwimana Belamie. Ďalšie demonštrácie plánujú na pondelok.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #prevrat #burundi