Potrebuje svet kontrolu kyberzbraní?

Štáty si rátajú a kontrolujú jadrové hlavice či počet tankov. Po zemi, mori, vzduchu a vesmíre je však kyberpriestor piatou doménou, v ktorej by mohol nastať konflikt.

19.05.2015 11:00
kyberpriestor, kybernetika Foto: ,
Kontrola kybernetických zbraní je zložitá, keďže ich možno ľahko presúvať. /Ilustračné foto/
debata

"Celkovo sa dá hovoriť o znepokojujúcich trendoch v geopolitickom priestore. Viaceré krajiny sa znova vyzbrojujú. Konvenčné zbrojenie však môže viesť aj k ďalšej militarizácii kybernetického priestoru,“ povedala pre Pravdu bezpečnostná analytička Camino Kavanaghová, ktorá sa holandskom Haagu zúčastnila na Globálnej konferencii o kyberpriestore.

"A informačné a komunikačné technológie sú už asi úplné prepojené so všetkými tradičnými vojenskými oblasťami a výzbrojou,“ uviedol pre Pravdu Isaac Porche, odborník na kybernetickú bezpečnosť z analytickej spoločnosti RAND.

Mal by teda svet začať rátať virtuálne zbrane?

"Už teraz existuje istý režim kontroly zbraní v kybernetickom priestore,“ hovorí Dorothy Denningová, autorka knihy Informačná vojna a bezpečnosť. "Vývoz šifrovacích a ďalších bezpečnostných technológií sa kontroluje už dlhý čas. Do Waasenaarskej dohody nedávno pribudol aj softvér, ktorý umožňuje prienik do počítačových sietí a sledovacie systémy,“ pripomenula Denningová pre Pravdu.

Spomenutá dohoda má prispieť k väčšej transparentnosti a zodpovednosti pri vývoze zbraňových systémov a tovarov, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Nie je to však právne záväzný dokument a pripojilo sa k nemu zatiaľ len 41 štátov sveta.

"Okrem toho, kontrola kybernetických zbraní je skutočne zložitá, keďže ich možno ľahko presúvať,“ uviedla Denningová, ktorá vyučuje na Námornej vysokej škole v kalifornskom Monterey.

Cavanaghová si nemyslí, že svet okamžite potrebuje dohodu, ktorá by viedla ku kontrole zbraní v kyberpriestore. Podľa nej totiž nie je jasné, o čom hovoria tí, ktorí ju požadujú. "Išlo by o kontrolu kódov, ktoré umožňujú vytvoriť zbraňový systém? Alebo o reštrikcie na transfer know-how? Či o kontrolu takzvaných informačných zbraní? Sú to základné otázky, ktoré potrebujeme vyriešiť,“ uviedla expertka z londýnskej King’s College. "Momentálne by bolo najlepšie, keby sa štáty aspoň zhodli na zodpovednom správaní sa v kyberpriestore a využívaní informačných a komunikačných technológií,“ myslí si Cavanaghová.

Franz-Stefan Gady z Inštitútu Východ-Západ pripomína, že štáty ako USA či Čína sa usilujú z vojenského hľadiska o informačnú dominanciu v kyberpriestore.

"Je to kontraproduktívne. Takáto vojenská doktrína môže viesť k eskalácii zbrojných pretekov v kyberpriestore. Nebude však jednoduché, aby sa toho štáty vzdali. Možno by však bolo dobrým krokom, keby sa dohodli, že v čase mieru obmedzia aktívne kybernetické obranné kroky. A mali by tiež určiť, ktorá kritická informačná infraštruktúra nesmie byť terčom,“ uviedol pre Pravdu Gady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #kybernetická vojna #kyberpriestor