Ruská polícia odmietla vypočuť čečenského vodcu v kauze vraždy Nemcova

Ruskí vyšetrovatelia odmietli žiadosť advokátov rodiny Borisa Nemcova na vypočutie čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a dvoch osôb z jeho najbližšieho okolia. Oznámila to ruská agentúra TASS s odvolaním sa na justičné zdroje.

18.05.2015 18:01
Boris Nemcov Foto: ,
Boris Nemcov na archívnej fotografii.
debata (31)

Nemcov, jeden z popredných ruských opozičných politikov, bol zastrelený koncom februára v Moskve. Právny zástupcovia pozostalých súdia, že stopa po vrahoch vedie do Kadyrovova okolia.

Krátko po Nemcovovej vražde ruská polícia zadržala päticu mužov z Čečenska, ktorí sa podľa vyšetrovateľov na zločine priamo podieľali. Médiá neskôr priniesli správu, že objednávateľom vraždy bol bývalý veliteľ čečenského bezpečnostného práporu Sever Ruslan Geremejev, ktorý vraj chcel Nemcova potrestať za jeho tvrdú kritiku moslimských extrémistov, ktorí v januári v Paríži vyvraždili redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo.

Zatykač na majora Geremejeva bol vydaný v marci, polícii sa ho zatiaľ chytiť nepodarilo. Podľa ruských novinárov sa najprv skrýval v Čečensku, údajne s tichou podporou Kadyrova, neskôr Rusko opustil a žije v Spojených arabských emirátoch.

Advokáti Nemcovovej rodiny žiadali, aby okrem Kadyrova bol vypočutý aj čečenský poslanec ruskej Štátnej dumy Adam Delimchanov a tiež čečenský senátor Sulejman Geremejev. Delimchanov je označovaný za Kadyrovovu pravú ruku a za jeho možného nástupcu.

Senátor Sulejman Geremejev býval Kadyrovovým bezpečnostným poradcom. Obaja – Delimchanov aj Sulejman Geremejev – sú blízkymi príbuznými hľadaného Ruslana Geremejeva.

Ruská polícia zamietla návrh na výsluch Kadyrova, Delimchanova aj Sulejmana Geremejeva. O dôvodoch sa správa ruskej agentúry nezmieňuje. Zamietnutie svojho návrhu chcú advokáti zažalovať.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Nemcov #podozrenie z vraždy