Ošetrovateľ, ktorý v Británii kontaminoval infúzie, dostal doživotie

Opatrovateľ, ktorý v Británii zámernou kontamináciou fyziologického roztoku inzulínom zabil dvoch ľudí a ďalším 19 osobám spôsobil vážne zdravotné komplikácie, dostal doživotné väzenie.

19.05.2015 15:06
debata

Príslušný verdikt v utorok vyniesol súd v severoanglickom Manchestri. Na slobodu sa ošetrovateľ podľa BBC bude môcť dostať najskôr za 35 rokov, keď môže požiadať o podmienečné prepustenie.

Prípady sa odohrali na prelome rokov 2011 a 2012 v nemocnici vo Stockporte neďaleko Manchestru. Victorino Chua pôvodom z Filipín vstrekoval inzulín do infúzií, ktoré potom bez akéhokoľvek podozrenia ostatné sestry a opatrovatelia podávali postarším pacientom.

Predávkovanie inzulínom vyvolalo náhle zhoršenie ich stavu, čo v nemocnici viedlo k panike a chaosu. Denník The Telegraph uviedol, že polícia kvôli otravám zvažovala, že kliniku z bezpečnostných dôvodov úplne uzavrie.

Medzi dôkazným materiálom v procese bol list, v ktorom Chua uvádza, že býval anjelom, ktorý sa zmenil v diabla, a že ho ťažia činy, ktoré si so sebou zoberie do hrobu. Motív jeho počínanie nie je známy, má sa za to, že takto dával priechod svojej frustrácii. Vyšetrovatelia Chua označili za narcistického psychopata.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #doživotie #ošetrovateľ