Maďarský premiér opäť odmietol novú migračnú stratégiu EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok v Štrasburgu opäť odmietol návrh novej stratégie Európskej komisie na riešenie migračnej krízy v Európe, ktorej súčasťou je aj prerozdeľovanie utečencov v krajinách EÚ.

19.05.2015 21:43
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (29)

Pred europoslancami a na následnej tlačovej konferencii uviedol, že si jeho krajina si chce o utečencoch rozhodovať sama a chrániť si svoje hranice. Návrh komisie je podľa Orbána absurdný, takmer šialený.

„Maďari hovoria otvorene o ťažkých témach, či už ide o trest smrti či prisťahovalectvo. V Maďarsku bohužiaľ nemôžeme dať prácu všetkým tým imigrantom, chceme to riešiť po svojom,“ vyhlásil Orbán v pléne Európskeho parlamentu. Prišiel sem vysvetľovať svoje nedávne vyhlásenia o možnom opätovnom zavedení trestu smrti v Maďarsku, ako aj najnovšie kroky jeho vlády týkajúce sa imigrantov.

Maďarská vláda sa rozhodla usporiadať písomné referendum týkajúce sa práve prisťahovalcov. Každý z voličov starších ako 18 rokov dostal špecifický dotazník, na ktorý má odpovedať do 1. júla. Hneď v úvodnej reči Orbán občanom píše, že „vzhľadom na to, že Brusel nerieši náležite problém imigrácie, Maďarsko musí ísť svojou vlastnou cestou“.

Podľa mnohých europoslancov je dotazník úplne zavádzajúci a niektoré otázky sú len rečníckymi otázkami, ktoré v sebe skrývajú odpovede. Navyše dotazník nezačína otázkami na imigrantov, ale na terorizmus, čím sú tieto dve témy spojené.

Napríklad druhá otázka znie: Myslíte si, že sa môže Maďarsko stať v niekoľkých najbližších rokoch terčom teroristického útoku? Siedma otázka je potom nasledujúca: Podporili by ste, keby maďarská vláda predstavila oveľa prísnejšie normy týkajúce sa imigrácie namiesto miernej politiky, ktorú prezentuje Brusel?

Dotazníky obhajoval Orbán aj na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po jeho vystúpení pred europoslancami. „V dotazníku je použitý jasný jazyk, jazyk používaný normálnymi ľuďmi, nejde o nejaký eurojazyk,“ povedal Orbán.

Ako dodal, Maďarsko sa nechce stať cieľom nelegálnych prisťahovalcov. „Preto sme zahájili túto verejnú konzultáciu o prisťahovalectve. Myslím, že je dôležité opýtať sa verejnosti, čo si o tom myslí,“ dodal.

Na adresu nového návrhu Európskej komisie maďarský premiér poznamenal, že je podľa neho „šialené navrhovať, nech k nám pustíme všetkých imigrantov“. „Kvóty povedú len k tomu, že do Európy príde viac ľudí. Je to len stimul pre obchodníkov s ľuďmi. Členské štáty musia mať právo chrániť svoje existujúce hranice,“ dodal.

Niektorí z europoslancov v súvislosti s maďarským dotazníkom vyzvali Európsku komisiu, aby sa pozrel na túto činnosť Budapešti bližšie a zistila, či je všetko v súlade s azylovou politikou EÚ. "Dotazník k imigračnej politike?

To predsa nemôže byť vážne myslený príspevok k tomu obrovskému problému, ktorý má Európa s utečencami. To je podnecovanie nenávisti," uviedla nemecká europoslankyňa Rebecca Harmsová, spolupredsedníčka skupiny Zelených.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci