Schyľuje sa k novému boju o iracké mesto Ramádí

Iracká armáda podporená šiitskymi milíciami na jednej strane a radikáli Islamského štátu (IS) na strane druhej sa intenzívne pripravujú na nový boj o mesto Ramádí, ktoré islamisti dobyli v nedeľu.

19.05.2015 22:03
Irak, vojaci Foto: ,
Členovia irackých vojenských síl v Ramádí.
debata (1)

Z tohto centra provincie Anbar už od piatku utieklo viac ako 40 000 ľudí. Mnohým vládni vojaci bránia v ceste do Bagdadu z obavy, že medzi nimi môžu byť islamisti.

K vojenskej základni Habbaníja, ktorá leží asi 30 kilometrov od Ramádí sa od pondelka schádzajú tisíce bojovníkov irackých šiitských milícií, aby pomohli irackej armáde vo vytlačení IS z metropoly Anbar. Generál Alí Madžíd povedal, že pred začatím protiofenzívy boli niektoré šiitske oddiely vyslané do oblasti východne od Ramádí, aby tam zabránili prípadným nečakaným útokom Islamského štátu.

Vládne sily chcú rýchlym postupom zabrániť extrémistom v rozmiestnení mín a rôznych náloží na cestách a v budovách, ako to urobili v Tikríte. Spomalili tým opätovné ovládnutie mesta, ležiaceho severne od Bagdadu, armádou.

Reuters s odvolaním sa na svedkov napísal, že bojovníci IS sa na úder protivníka intenzívne pripravujú. Budujú obranné pozície a chystajú výbušniny. Okrem toho prehľadávajú dom po dome a pátrajú po príslušníkoch polície a vládnych ozbrojených síl.

Navyše si získali množstvo sunnitských obyvateľov mesta tým, že prepustili stovku ľudí zadržaných v súvislosti s bojom proti terorizmu. Miestni sa často sťažovali na svojvoľné väznenie. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že od piatku pred násilím vo správnom stredisku provincie Anbar utieklo viac ako 40 000 ľudí.

Uchýlili sa do miest východne od Ramádí. Armáda bráni v ceste tým, ktorí chcú pokračovať ďalej na východ do Bagdadu. Dôvodom je obava vlády, že by sa medzi utečencami mohli byť bojovníci Islamského štátu a nepozorovane sa tak dostať do hlavného mesta.

„Teraz je najdôležitejšou vecou pomôcť utečencom z Ramádí,“ zdôraznila koordinátorka OSN pre humanitárne záležitosti v Iraku Lisa Grandeová. „Sú v strašnej situácii a my im musíme všemožne pomôcť,“ dodala. Tisíce ľudí, vrátane žien a detí, musia spať na zemi pod holým nebom. Naliehavo je pre nich nutné zohnať jedlo, pitnú vodu a hygienické potreby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islamisti #šiiti #Ramádí