V Kyjeve ponúkajú 'grilovaného separatistu'

Urobiť z vlastenectva biznis sa pokúsil v Kyjeve na ulici Turgenevskaja majiteľ pubu Karateľ (voľne preložené, ten, kto trestá - pozn. red.).

20.05.2015 07:14
reštaurácia, Ukrajina Foto:
Kontroverzné menu odsúdila väčšina Ukrajincov.
debata (42)

Ako informoval ukrajinský portál Vesti.ua, na fasáde reštaurácie tróni ukrajinský štátny znak. Podľa väčšiny ohlasov svoju aktivitu však majiteľ prehnal aj podľa tamojších pravidiel.

„Ide o pokus napodobniť ľvovskú reštauráciu Krijivka, ale tam viac cítiť sebairóniu,“ reagoval ukrajinský politológ Vladimir Fesenko na kontroverzné menu, ktoré obsahuje napríklad lososa nazvaného Grilovaný separatista (95 hrivien), obložený chlebíček Cynický Bandera či Grilovaný berkut (podľa niekdajšej špeciálnej jednotky Berkut).

„Žartovanie s takýmito názvami a tematikou je nemiestne v čase, keď je vojna a zomierajú ľudia. Iniciátori to prehnali,“ upozorňuje aj Fesenko. Majiteľ reštaurácie Jevgenij Vasiliev priznal, že viaceré tlačiarne bez udania dôvodu odmietli vytlačiť navrhovaný jedálny lístok. „Chceme, aby sa v našom pube účastníci protiteroristickej operácie v Donbase cítili ako doma a navyše majú u nás aj zľavu 15 percent,“ tvrdí majiteľ pubu, v ktorom je vydelené miesto aj pre „vlastného“ otroka. Záujemca môže „tomu svojmu“ nasadiť na ruky aj nohy okovy pripevnené na stene. Návštevníkov obklopujú všade prítomné vojenské maskáče, ale aj karikatúry na účet Putina. Namiesto záclon majiteľ použil maskovacie siete.

„V Kyjeve nie je miesto, kde by sa mohli stretávať dobrovoľníci alebo aktívni účastníci antiteroristickej operácie či tvoriví ľudia a vlastenci,“ odôvodňoval majiteľ pubu Vasiliev vznik reštaurácie pre portál Apostrof.ua.

Karateľ však nie je prvým podnikom v Kyjeve, ktorý vzbúril žlč v skutočných ukrajinských vlastencoch. Napríklad v klube BarHot zorganizovali večierok nazvaný Bál krvavého pastora, na ktorom návštevníkom obklopeným portrétmi Stepana Banderu ako „zlatý klinec“ večera kúskovali tortu „Ruské dieťa“ v podobe dojčaťa. Nechýbali ani hamburgery Pečienka separatistu. Vyvrcholením programu však bolo symbolické znásilnenie a vražda človeka „v mene slávy Banderu“.

Za kreatívnymi „dospelákmi“, ako informovali Vesti, nezaostali ani žiaci gymnázia v Nikolajeve. Na dobročinnej akcii ponúkali za symbolickú cenu predjedlo „Tanky na Moskvu“, zákusok „Modro-žlté kremeľské hviezdy“, ale aj „Mozoček Žirinovského“, doplnený zadarmo rozdávaným kompótom „Krv ruských dojčiat“.

„Nie je to vôbec vtipné. Akurát to udržuje teplotu nenávisti v spoločnosti. Je to urážka ľudských tragédií,“ reagoval ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti