Kyjev by podľa Turčynova zvážil ponuku na protiraketový štít

Ukrajina je ochotná zvážiť prípadnú ponuku na umiestnenie protiraketového systému na svojom území, ktoré by tak bolo chránené pred rizikom útoku zo strany Ruska. V stredu to v rozhovore pre agentúru Ukrinform povedal šéf Národnej rady pre bezpečnosť Oleksander Turčynov.

20.05.2015 16:11
Oleksandr Turčynov Foto: ,
Oleksandr Turčynov.
debata (81)

Dodal však, že takúto ponuku Ukrajina zatiaľ nedostala. Rusko, ktoré zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na Kryme aj na východe Ukrajiny, podľa Turčynova predstavuje pre Kyjev stále väčšiu hrozbu.

„Všetci naši partneri chápu, že anexia Krymu značne zvýšila vojenské schopnosti Ruska a zmenila vojenskú rovnováhu v oblasti Čierneho a Stredozemného mora. Každý však vyjadruje len vážne obavy,“ vyhlásil Turčynov.

Rusko podľa neho rozmiestnilo na Kryme desať taktických raketových systémov Iskander-M.

Dodal, že Západ by zlepšil svoju vlastnú bezpečnosť, keby zabránil ruským bojovým lodiam v plavbe cez Bosporský prieliv spájajúci Čierne a Stredozemné more.

Už aj ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril obavy, že Rusko by mohlo na Kryme rozmiestniť aj jadrové zbrane.

Ruské ministerstvo obrany nedávno uviedlo, že na Krym pošle bombardéry Tu-22M3, ktoré sú schopné niesť aj jadrové zbrane.

Čo sa týka možnosti umiestnenia protiraketového systému na Ukrajine, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Moskva by reagovala „protiopatreniami“.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina #kríza na Ukrajine #protiraketový systém #Oleksandr Turčynov #anexia Krymu