Dvoch Rusov zadržaných v Donbase obvinili z terorizmu

Dvoch Rusov zadržali minulý víkend v ukrajinskom Donbase a teraz ich obvinili z pokusu o vytvorenie teroristickej skupiny, hrozí im 15 rokov väzenia, oznámila v stredu agentúra Interfax s odvolaním sa na informáciu ukrajinskej tajnej služby SBU.

20.05.2015 22:02
debata (120)

Jevgenij Jerofejev a Alexander Alexandrov sa s obvinením oboznámili v kyjevskej vojenskej nemocnici, kde si liečia strelná zranenie z prestrelky pred zatknutím.

Zadržaní Rusi sú podľa Kyjeva príslušníkmi tretej brigády špeciálnych síl ruskej vojenskej rozviedky GRU dislokovanej v povolžskom meste Togliatti. Zadržali ich v sobotu neďaleko mesta Ščasťa v Luhanskej oblasti.

Moskva najprv incident nekomentovala, neskôr pripustila, že ide o občanov Ruskej federácie. V čase zadržania ale vraj príslušníkmi ruskej armády neboli.

V stredu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Jerofejev a Alexandrov „absolvovali službu v jednej z jednotiek ruskej armády a majú za sebou vojenský výcvik“.

Oboch vojakov v stredu v Kyjeve navštívila delegácia Medzinárodného výboru Červeného kríža. Na povolenie na návštevu zatiaľ márne čakajú pracovníci ruského konzulátu. Jerofejev a Alexandrov môžu podľa kyjevského rozhlasu používať telefón a sú v kontakte so svojimi blízkymi.

Šéf luhanských vzbúrencov Igor Plotnickij v stredu vyhlásil, že má k dispozícii dokumenty svedčiace o príslušnosti zadržaných Rusov k luhanským policajným oddielom. Plotnickij podľa povstaleckej agentúry DAN počíta s tým, že sa podarí ich vymeniť za zajatých ukrajinských vojakov.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Ukrajina #Donbas